Orzechowe ciasteczka bez mąki
|
przepis na ok. 25 ciasteczek
Zawiera:
|
1. Suszone owoce pokrój i dodaj do nich łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 2. Orzechy włoskie i 100 g midgałów zmiel lub drobno posiekaj. 3. Pozostałe 50 g migdałów zalej wrzątkiem. Po dwóch minutach zahartuj je zimną wodą i obierz ze skórki. 4. Jajko wymieszaj z syropem lub miodem. 5. Do suszonych owoców dodaj masę jajeczną, zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. 6. Łyżeczką nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Na środku każdego ciasteczka połóż obrany migdał i piecz około 20 minut w 160˚C.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki B. Połatyńskiej 120 Przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.
Jeśli to smakuje tak, jak wygląda…Mniam! :-) Pozdrawiam!
Na pewno wypróbuję, wyglądają przepysznie :)
Cudowne! Na stałe zagościły w moim domu :)))
bałam się, że coś nie wyjdzie, bo dopiero zaczynam przygodę z wypiekami, ale ciasteczka zrobiły się łatwo i są wspaniałe! :)
Świetne! A migdały i inne składniki aromatyczne nadają ciastkom niepowtarzalny aromat, o wiele bogatszy niż sam zapach orzechów.
Cudowne! dziekuje za ten przepis!