Spaghetti z cukinii

  • 2 cukinie
  • 2 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • parmezan (opcjonalnie)
  • oliwa
Bezglutenowe spaghetti z cukinii
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Jeśli na obiad będzie gościł bezglutenowiec, to danie jest świetną alternatywą, żeby uniknąć kupowania specjalistycznej żywności.


1. Cukinię obierz i pokrój w nitki ok. 5 mm grubości. 2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. 3. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smaż mieszając, aż pieczarki zmiękną. 4. Wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię, przyprawy i passatę pomidorową. 5. Ostrożnie wymieszaj i smaż ok. 10 minut. Danie będzie gotowe, kiedy cukinia zmięknie i będzie przypominała prawdziwy makaron spaghetti. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. 6. Podawaj gorące, posypane świeżą bazylią i parmezanem. Sos pomidorowy możesz przygotować osobno i podać w sosjerce.

Bezglutenowe spaghetti z cukinii

Pieczona makrela
Orzechowe ciasteczka bez mąki


Komentarze /4

  1. Aga

    Jutro. Koniecznie! Wygląda niesamowicie apetycznie.

  2. Dziś po raz kolejny robię to danie i jest przepyszne! Uwielbiam ten smak. I dziękuję za przepis!

  3. Trochę przerobiłam przepis na własną modłę i cukinii nie kroję, a “makaronowe wstążki” robię obieraczką do warzyw.

Napisz komentarz