Orzechowe ciasteczka bez mąki

  • 100 g suszonych owoców, najlepiej ekologicznych (użyłam 50 g suszonych rodzynek50 g suszonych daktyli)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g migdałów
  • 3–4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 jajko
Bezglutenowe ciastka orzechowe bez mąki
przepis na ok. 25 ciasteczek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
jaja
Jaja


1. Suszone owoce pokrój i dodaj do nich łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 2. Orzechy włoskie i 100 g midgałów zmiel lub drobno posiekaj. 3. Pozostałe 50 g migdałów zalej wrzątkiem. Po dwóch minutach zahartuj je zimną wodą i obierz ze skórki. 4. Jajko wymieszaj z syropem lub miodem. 5. Do suszonych owoców dodaj masę jajeczną, zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. 6. Łyżeczką nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Na środku każdego ciasteczka połóż obrany migdał i piecz około 20 minut w 160˚C.

Bezglutenowe orzechowe ciastka bez mąki
Bezglutenowe orzechowe ciastka bez mąki
Bezglutenowe orzechowe ciastka bez mąki
Bezglutenowe orzechowe ciastka bez mąki
Bezglutenowe orzechowe ciastka bez mąki
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki B. Połatyńskiej 120 Przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.

Spaghetti z cukinii
Tort kokosowy


Komentarze /5

  1. Jeśli to smakuje tak, jak wygląda…Mniam! :-) Pozdrawiam!

  2. Na pewno wypróbuję, wyglądają przepysznie :)

  3. Cudowne! Na stałe zagościły w moim domu :)))

  4. Ani

    bałam się, że coś nie wyjdzie, bo dopiero zaczynam przygodę z wypiekami, ale ciasteczka zrobiły się łatwo i są wspaniałe! :)

  5. Świetne! A migdały i inne składniki aromatyczne nadają ciastkom niepowtarzalny aromat, o wiele bogatszy niż sam zapach orzechów.

Napisz komentarz