Produkty

Osoby z nietolerancją i alergią na gluten są bardzo wrażliwe nawet na jego małe dawki, dlatego tak ważne jest sprawdzanie etykiet ze składem każdego artykułu spożywczego. Ostrożności nigdy za wiele! Produkty wątpliwe mogą, ale nie muszą zawierać gluten. Jeśli w składzie lub ostrzeżeniu o alergenach wyczytasz podejrzane składniki, lepiej zrezygnować z kupna danego produktu i szukać odpowiedników u innych producentów. Dla ułatwienia polecam zabierać na zakupy ściągę ze składnikami, na które trzeba uważać.

 


Zabronione

  • alkohole:
    • gin
    • piwo
    • whisky
    • wódka zbożowa
  • bułka tarta
  • chleb
  • ciastka i ciasta
  • drożdże piwne
  • grzanki
  • jęczmień:
    • kasza jęczmienna (perłowa)
    • mąka jęczmienna
    • płatki jęczmienna
    • słód jęczmienny
  • kamut
  • kasza:
    • bulgur
    • kuskus
    • manna
    • semolina
  • kaszka zbożowa
  • kopytka
  • lane kluski
  • maca
  • makarony
  • mąka atta
  • musli
  • naleśniki
  • ocet i syrop słodowy
  • opłatek komunijny
  • owies:
    • mąka owsiana
    • otręby owsiane
    • płatki owsiane
  • panierowane:
    • mięso
    • ryby
    • sery
    • warzywa
  • pierogi
  • proszek do pieczenia
  • pszenica:
    • błonnik pszenny
    • kiełki pszenicy
    • mąka pszenna
    • olej z kiełków pszenicy
    • otręby pszenne
    • orkisz
    • pieczywo pszenne
    • płaskurka
    • płatki pszenne
    • pszenica durum
    • pszenżyto
    • skrobia pszenna
  • pyzy
  • racuchy
  • sery z niebieską pleśnią
  • sos sojowy
  • sosy zagęszczane mąką
  • wafle
  • zupy:
    • zagęszczane mąką
    • z makaronem
    • na zakwasie
  • żyto:
    • mąka żytnia
    • otręby żytnie
    • pieczywo żytnie
    • płatki żytnie

Wątpliwe

  • alkohole zwierające:
    • aromaty
    • barwniki
    • przyprawy korzenne
    • np. likiery
  • batony
  • budynie
  • chipsy
  • czekolada
  • czekolada pitna
  • cukierki
  • dressingi
  • galaretki
  • garmażeryjne wyroby
  • gumy do żucia
  • herbatki rozpuszczalne
  • herbaty z dodatkiem słodu
  • jogurty
  • kakao
  • kawa z dodatkiem smakowym
  • ketchup
  • kostki bulionowe
  • kukurydziane:
    • płatki
    • chrupki
    • kasza
  • lody
  • majonezy
  • marynaty
  • maślanki smakowe
  • mąka:
    • kukurydziana
    • ryżowa
    • sojowa
    • gryczana
  • mięso przetworzone:
    • kiełbasy
    • konserwy
    • parówki
    • pasztety
    • wędliny
  • mleczne napoje smakowe
  • musztardy
  • napoje owocowo-warzywne
  • ocet winny
  • placki ziemniaczane
  • produkty z soi
  • przecier pomidorowy
  • przetwory owocowe
  • przyprawy (mieszanki przypraw np. curry)
  • rybne przetworzone produkty
  • serki homogenizowane
  • seropodobne wyroby
  • sery do serników
  • sery topione
  • suszone owoce
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • śmietana
  • warzywa mrożone z sosami
  • vegeta
  • zupy w proszku
  • żelki

 

Mąki z dozwolonych roślin najlepiej kupować u pewnych i sprawdzonych producentów. Czasem zdarza się, że producent posiada jedną linię produkcyjną i np. mąka kukurydziana została zanieczyszczona podczas przemiału innymi zbożami, dlatego należy bacznie sprawdzać wymienione alergeny lub kontaktować się z producentem.

Dozwolone

  • alkohole:
    • cydr
    • koniak
    • miód pitny
    • nalewka owocowa
    • piwo bezglutenowe
    • rum
    • szampan
    • tequila
    • wino
    • wódka ze spirytusu ziemniaczanego
  • amarantus (szarłat)
  • bułka tarta bezglutenowa
  • chleb świętojański
  • cukier
  • drożdże
  • dżemy domowe
  • fasola
  • groch
  • gryka
  • guma guar
  • guma ksantanowa
  • herbata
  • jaja
  • kasza:
    • jaglana
    • gryczana
  • kawa
  • kefir
  • kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej
  • kokos i wiórki kokosowe
  • kompoty
  • kukurydza
  • makaron bezglutenowy
  • mak
  • maniok
  • masło
  • maślanka
  • mięso nieprzetworzone
  • miód
  • mleko
  • mleko w proszku
  • mąka:
    • ararutowa
    • bezglutenowa
    • z ciecierzycy
    • z orzechów
    • ziemniaczana
    • teff
  • ocet balsamiczny
  • ocet jabłkowy
  • olej roślinny
  • oliwa z oliwek
  • orzechy
  • owoce
  • pieczywo bezglutenowe
  • pieprz
  • proso
  • proszek do pieczenia bezglutenowy
  • przyprawy jednorodne
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • ryby niepanierowane
  • ryż
    • każdy rodzaj
    • kleik ryżowy
    • makaron ryżowy
    • papier ryżowy
  • rzepak
  • sery białe nieprzetworzone
  • sery żółte
  • sezam
  • siemię lniane
  • skrobia ziemniaczana
  • soczewica
  • soda oczyszczona
  • soja
  • soki owocowe
  • sorgo
  • sól
  • syrop z agawy
  • tapioka
  • wafle ryżowe
  • warzywa
  • warzywa konserwowane bez sosów
  • woda mineralna
  • ziarna:
    • dyni
    • słonecznika
  • ziemniaki
  • zioła
  • zupy domowe