Tort kokosowy

Biszkopt

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru (użyłam ok. 150 g ksylitolu)
  • ½ szklanki miksu mąki bezglutenowej (ok. 85 g)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 95 g)

Poncz do nasączenia

  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 kieliszki Malibu lub rumu (w wersji dla dorosłych)
  • sok z 1 cytryny (w wersji dla dzieci)

Krem

  • 0,5 litra mleka (użyłam ryżowego)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki miksu mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g cukru (lub 100 g ksylitolu)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g wiórków kokosowych + 50 g do dekoracji
Bezglutenowy tort kokosowy
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Ksylitol to zdrowszy i słodszy zamiennik cukru, uzyskiwany z drzewa brzozy. Największą jego zaletą jest działanie odkwaszające na organizm, ponieważ w przeciwieństwie do cukru ma odczyn zasadowy. Działa bakteriobójczo.


Biszkopt
1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 2–3 blaty.


Poncz
1. Do gorącej wody dodaj cukier waniliowy i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub sok z cytryny.


Krem
1. Mąkę rozmieszaj w połowie szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z cukrem. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do ostudzenia. 3. Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając dodawaj kilka łyżek budyniu i wiórek kokosowych na przemian.


Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ½ lub ⅓ ponczu (w zależności od ilości blatów) i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Boki i górę ciasta posmaruj cienko kremem i całość posyp wiórkami. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Życzę wytrwałości  ;-)

Tort bezglutenowy kokosowy
Tort bezglutenowy rafaello
Bezglutenowe ciasto rafaello z kokosowymi wiórkami
Bezglutenowy tort kokosowy z wiórkami i ksylitolem
Talerz z okruszkami po bezglutenowym torcie rafaello
 
Przepis na krem jest autorstwa sd_silver z forum cincin.

Orzechowe ciasteczka bez mąki
Jesienna sałatka z gruszkami


Komentarze /6

  1. cudowny, delikatny i w dodatku kokosowy, nic mi więcej nie potrzeba :)

  2. Dobry przepis na torcik nie jest zły; )

  3. Jakie to cudowne, że alergicy nie są skazani na jedzenie suchego ryżu i królika. Bo takie miałam wyobrażenie o alergii ( w skrócie, że to “koniec świata”, a już na pewno “koniec smacznego jedzenia”).
    Mam pytanie- jak przeliczać ilości ksylitolu? Ilu gramom cukru odpowiada 1 g ksylitolu?

  4. Jest pyszny,robie go czesto z różnymi owocami.znajomi go uwielbiają.

  5. Witam, jakiej średnicy forma do przepisu?:)

Napisz komentarz