Oponki bez drożdży i sera
|
przepis na ok. 9 oponek
Zawiera:
|
1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszysty krem. 2. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Do masy maślanej dodaj roztrzepane jajko i stopniowo dodawaj mąkę oraz mleko. 4. Masa po wymieszaniu powinna być miękka i puszysta, ale nie kleista. 5. Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie dłonią rozpłaszcz na ok. 1 cm placek. 6. Filiżanką o ostrym brzegu (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka i kolejno kieliszkiem środki oponek. 7. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju obustronnie na rumiano. 8. Usmażone oponki przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z forum cincin.cc
Czy mleko ryżowe mozna zastapic zwyklym? :) I cukier z wanilią, zwykłym lub trzcinowym + przyprawą z wanilii/laską?
Tak, oczywiście :-)
Ile z tego przepisu wychodzi oponek?
Ok. 9-10 sztuk
Witam. Właśnie jestem na etapie szukania przepisów dla mojego synka, który ma alergie na białko jajek, mleko, na gluten i podejrzewam alergie na kukurydzę. w związku z tym moje pytanie jest czy można stworzyć swój miks mąk bezglutenowych bez mąki kukurydzianej? Jaką mąką najlepiej ją zastąpić aby potrawy nie straciły na smaku?
tapioka