Sałatka z makrelą, botwinką, pieczonymi burakami i selerem
Dressing
|
Przepis na 2 porcje
|
1. Buraki umyj, osusz i ułóż w naczyniu do zapiekania. 2. Seler obierz, przekrój na kilka części i ułóż obok buraków. 3. Skrop je oliwą, popierz i posól. Naczynie owiń folią aluminiową i zapiekaj ok. 50 minut w 200˚C. 4. Po upieczeniu ostrożnie natnij folię, uważając, żeby się nie poparzyć. Po chwili odwiń ją, a warzywa zostaw do ostudzenia. 5. Botwinkę i rukolę opłucz i dokładnie osusz. Większe liście botwinki możesz porwać na mniejsze kawałki lub zblanszować przez 1 minutę we wrzątku. 6. Ostudzone buraki obierz ze skórki i razem z selerem pokrój na mniejsze kawałki. 7. W półmiskach ułóż zieleninę, buraki i seler. 8. Z makreli zdejmij skórę, a mięso ryby rozdziel na mniejsze kawałki (usuwając uważnie ości). Dodaj je do warzyw. 9. W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i podawaj z sałatką. Na koniec posyp wszystko świeżym koperkiem.
Inspiracja przepisem D. Henry z mojej ulubionej książki FOOD form PLENTY.
Ja słyszałam ostatnio, że bardzo zdrowe są potrawy z odwadów ;) Z tego co wiem aktualnie można ich spróbować w barze sushi Besuto w Warszawie na Nowym Świecie. Znajomi byli i mówili, że całkiem smaczne. Może i ja się odważę któregoś dnia ;)