Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Curry z ciecierzycą

  • 250 g suchej ciecierzycy (po ugotowaniu, będzie jej ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • kawałeczek czerwonej chilli (ilość według uznania)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra

Dodatkowo

  • ryż basmati lub jaśminowy
Curry z cieciorką
Przepis na 3–4 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański

1. Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą zostaw na noc do namoczenia. 2. Po tym czasie zmień wodę i gotuj przez 45–60 minut (wody nie solimy!). 3. Rozgrzej olej na dużej patelni. 4. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. 5. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 6. Na patelnię dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i smaż przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. 7. W moździerzu utrzyj kminek i ziarna kolendry. Dodaj je razem z drobno pokrojoną chilli i kurkumą na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, wciąż mieszając. 8. Wlej passatę pomidorową i wrzuć ugotowaną (i odsączoną) ciecierzycę, zamieszaj i duś 5 minut. 9. Dodaj mleko kokosowe i duś ok. 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu. 10. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sól, pieprz i wyciśnij sok z limonki. Zamieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 11. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem posyp z grubsza posiekaną świeżą kolendrą.

Curry z ciecierzycą z ryżem basmatti limonką, kolendrą i mlekiem kokosowym
Curry z ciecierzycą z ryżem basmatti limonką, kolendrą i mlekiem kokosowym
Curry z ciecierzycą z ryżem basmatti limonką, kolendrą i mlekiem kokosowym
Habanero bardzo ostra chilli

Oponki bez drożdży i sera
Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną


Komentarze /8

  1. Czy można użyć do tego przepisu ciecierzycy z puszki?

  2. Do tego przepisu ma być duża puszka mleczka czy mała?

  3. Mam pytanie :) Powyższy przepis to porcja dla jakiej liczby osób?
    Pozdrawiam,
    Basia

  4. Dzięki za świetny przepis. To danie jest przepyszne!!!

  5. Przepychota!
    Dzięki za pomoc w początkach kulinarnych zmagań ;) Proste w przygotowaniu, a jaki efekt!

Napisz komentarz