Oponki bez drożdży i sera

  • 50 g margaryny bezmlecznej lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g miksu mąki bezglutenowej
  • 150 g mąki ryżowej + do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka ryżowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • 
cukier puder do opruszenia
Oponki bezglutenowe
przepis na ok. 9 oponek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja

1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszysty krem. 2. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Do masy maślanej dodaj roztrzepane jajko i stopniowo dodawaj mąkę oraz mleko. 4. Masa po wymieszaniu powinna być miękka i puszysta, ale nie kleista. 5. Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie dłonią rozpłaszcz na ok. 1 cm placek. 6. Filiżanką o ostrym brzegu (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka i kolejno kieliszkiem środki oponek. 7. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju obustronnie na rumiano. 8. Usmażone oponki przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Bezglutenowe oponki bez drożdży i sera
Bezglutenowe oponki bez drożdży i sera
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z forum cincin.cc



Komentarze /5

  1. Czy mleko ryżowe mozna zastapic zwyklym? :) I cukier z wanilią, zwykłym lub trzcinowym + przyprawą z wanilii/laską?

  2. Ile z tego przepisu wychodzi oponek?

  3. Witam. Właśnie jestem na etapie szukania przepisów dla mojego synka, który ma alergie na białko jajek, mleko, na gluten i podejrzewam alergie na kukurydzę. w związku z tym moje pytanie jest czy można stworzyć swój miks mąk bezglutenowych bez mąki kukurydzianej? Jaką mąką najlepiej ją zastąpić aby potrawy nie straciły na smaku?

Napisz komentarz