Kruche ciasteczka w wersji maślanej lub kakaowej

  • 160 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 170 g miksu mąki bezglutenowej
  • 190 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki kakao (w wersji kakaowej)
Kruche ciasteczka bezglutenowe maślane lub kakaowe
Przepis na ok. 3 blachy ciastek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
W sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com
Shortbread butter or cocoa cookies recipe.pdf

1. Masło utrzyj z cukrem (zwykłym i waniliowym) na puszysty krem. 2. Dodaj żółtka oraz kakao (jeśli używasz) i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Partiami dodawaj wymieszaną mąkę, wciąż miksując na wolnych obrotach. 4. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na dwie części, uformuj w kulę i włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny. 5. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (najlepiej wkładając je między dwa arkusze papieru do pieczenia – nie będzie się przyklejać do wałka) i wycinaj ciastka. 6. Gotowe układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180˚C przez 10–15 minut w zależności od wielkości ciastek. Jeśli ciasto w trakcie przygotowywania za bardzo rozmięknie, włóż je do zamrażarki na 5–10 minut. 7. Po upieczeniu, zostaw ciastka na blasze do lekkiego przestudzenia i przekładaj łopatką na kratkę. Możesz je dowolnie udekorować np. lukrem lub polewą z czekolady.



Kruche ciasteczka bezglutenowe maślane lub kakaowe
Kruche ciasteczka bezglutenowe maślane lub kakaowe
Kruche ciasteczka bezglutenowe maślane lub kakaowe
Kruche ciasteczka bezglutenowe maślane lub kakaowe

Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną
Tort czekoladowo-śmietankowy


Napisz komentarz