Kruche ciasteczka w wersji maślanej lub kakaowej
|
Przepis na ok. 3 blachy ciastek
Zawiera:
W sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com |
1. Masło utrzyj z cukrem (zwykłym i waniliowym) na puszysty krem. 2. Dodaj żółtka oraz kakao (jeśli używasz) i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Partiami dodawaj wymieszaną mąkę, wciąż miksując na wolnych obrotach. 4. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na dwie części, uformuj w kulę i włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny. 5. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (najlepiej wkładając je między dwa arkusze papieru do pieczenia – nie będzie się przyklejać do wałka) i wycinaj ciastka. 6. Gotowe układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180˚C
Jakiego mixu używasz do wypieków? :)
Najczęściej Schaera.