Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną

Ciasto pierogowe

  • 200 g mąki gryczanej + do podsypania
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wrzątku

Farsz

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Bezglutenowe pierogi ruskie gryczane
Przepis na ok. 45 pierogów
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał
Jeśli nie lubisz smaku mąki gryczanej możesz zrobić ciasto z miksu pierogowego, tak jak w przepisie na pierogi z kapustą i grzybami.


Farsz
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Ugotowane oddcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem (nie mogą mieć grudek). Odstaw do całkowitego wystudzenia 3. Tymczasem pokrój cebulkę w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju na rumiano. Dodaj do ziemniaków. 4. Ser rozdrobnij widelcem i dodaj do ostudzonych(!) ziemniaków. Dopraw porządnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.


Ciasto na bezglutenowe pierogi
1. Mąki wymieszaj i wysyp na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj sól i wymieszaj. 2. W mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając mąkę do środka nożem. Na koniec dodaj olej. 3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody. 4. Nastaw wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki gryczanej. 6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu, z kleksem śmietany lub roztopioną łyżeczką masła albo podsmażone na odrobinie oleju.

Bezglutenowe pierogi ruskie gryczane

Curry z ciecierzycą
Kruche ciasteczka w wersji maślanej lub kakaowej


Komentarze /63

  1. Ten przepis jest zupełnie taki sam jak przepis który wykorzystuje moja babcia. Fajnie jest to wszystko tutaj opisane. Dzięki.

  2. kilka dni temu robiłam “ruskie” Wegetarianki z sojaturobie, z ziemniakami i słonecznikiem. Pyszne. Następnym razem zrobię je też bezglutonowe- z tego ciasta z mąką gryczaną.Dzięki

  3. nie mieszkam w Polsce nie moge znalezc maki ziemniaczanej do tego przepisu , kupilam gryczana. Mammake kasztanowa i ryzowa. Czy moglabym ziemniaczana zastapic ktoras z nich ? Prosze o odpowiedz zostalo mi 2 h do przyjscia gosci !!!

    • Najlepszym zastepnikiem byłaby mąka z tapioki, ale rozumiem, ze nie masz teraz czasu na bieganie po sklepach. Na twoim miejscu sprobowalabym z ryzową (kasztanowa jest zbyt słodka), ale możesz potrzebować wiecej wody. Jeśli po wykrojeniu pierogow ciasto będzie szybko przysychać i będziesz miała problem z ich klejeniem, zwilz palcem brzeg pierogow i szybko zalep. Mam nadzieje, ze wszystko sie uda. Napisz jak Ci wyszly. Powodzenia!

  4. […] gryczane też spróbuję niedługo zrobić). Poszperałam w Internecie i znalazłam ten oto przepis. Przekonał mnie tu dodatek mąki ziemniaczanej, która jest przecież de facto skrobią, a więc […]

  5. Z gryczaną z pewnością jest dobre, lecz ja spróbowałam z mąką amarantusową i nie polecam, ponieważ pierogi się rozpływają. Poza tym były by pewnie bardzo dobre ;)

  6. niestety ciasto się nie udało, nie wiem czy dlatego, że pierwszy raz robię pierogi :)

    • Oj, naprawdę? :-( To ciasto po wyrobieniu niewiele sie różni od zwykłego pszennego. Trzeba pilnować jego wilgotności.

  7. Mam duże doświadczenie w robieniu pierogów ale klasycznie, z mąką pszenną; spróbowałam Twojego przepisu, ale ciasto się nie udało – nie mogłam uzyskać elastyczności; dodawałam też wodę kilka razy i nic nie dało się zrobić.
    Jaka mogła być przyczyna?

    • Emilio, jesli dodałaś wrzątek (nie ciepłą wodę), to nie wiem jaka mogła być przyczyna. Może inna mąka ziemniaczana? Wszak ona tu odpowiada za elastyczność ciasta. Ja dodaje mąkę stopniowo i „siekam” nożem tak jak przy kruchym cieście. W pewnym momencie wyczuwam, że mogę je już zagniatać rękami. Nigdy nie miałam takiego problemu :-(

  8. Muszę przyznać, że dla pewności dodałam płaską łyżeczkę gumy guar, ale ciasto wyszło całkiem udane; trochę bardziej klejące od zwykłego i nieco trudniejsze w “obróbce”, ale po ugotowaniu było mięciutkie i pyszne :)

  9. Po wieloletniej tęsknocie ze pierogami, SĄ!!! Fenomenalne! Zrobiłem dwukrotnie więcej niż w przepisie. Dwoje bezglutenowych dzieci wtrąbiła wszytko na kolekcję, przy jednoczesnych ochach i achach. :))
    Dzięki za ten przepis, dzięki za ten blog! PS: Rosyjskie serniczki wczoraj robiły furorę… :)

  10. Pierogi super! Nareszcie po długiej tesknocie najedliśmy się do syta. Dla córki uczulonej na mleko “nadziane” zostały mrożonymi wiśniami. Pyyyychaa!!!
    Zastanawiam się tylko czy nadają się do mrożenia. Niestety nic nie zostało, nie dało się zrobić próby ! Pozdrawiam :)

    • Tak, można je zamrozić, ale poźniej nadają się tylko do odsmażenia na patelni :-) Wrzucam instrukcję, którą kiedyś napisałam przy pierogach z kapustą i grzybami:

      Jeśli chcesz zamrozić pierogi, dokładnie osusz je na tacy. Szufladę zamrażarki wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierogi, zachowując odstępy. Po godzinie możesz je zebrać i schować do pojemnika lub woreczka i zamrozić. Dzięki temu pierogi nie zlepią się i nie popękają. Bezglutenowe pierogi najlepiej rozmrażać w mikrofali i następnie podsmażyć na patelni. Wrzucone do wrzątku mogą się rozgotować.

      http://bezokruszka.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/

  11. Rusikie to jedno z moich ulubionych dań i byłam przerażona po powrocie na diete, że wypadnie z menu. I nie wypadło :)
    Ciasto wyszło, jednak musiałam dawać trochę wiecej mąki, bo bardzo mi się kleiło do rąk.
    Ale bardzo smaczne, dzięki :)

  12. Ile mniej wiecej wychodzi pierogow???? Napewno spróbuję.

  13. Jaki ładny przepis :) Wypróbuję!

  14. Ewa

    Super blog, potrzebuję teraz takich bezglutenowych przepisów :)

  15. Ola

    Witam. Chcę zrobić swoją mąkę gryczaną, nie wiem jednak czy bardziej nadaje się kasza gryczana niepalona czy palona. Może jakaś podpowiedź? :-)

  16. Cześć! jaka porcja wychodzi mniej więcej z podanych ilości? Przymierzam się do wigilijnych pierożków, a Twoje mnie zachwyciły. Będą 3 osoby, ale bezglutenowe pierogi będę pałaszować tylko ja. Stąd pytanie, czy starczy na 3 dni bezstresowego obżarstwa dla jednej skromnej pani domu? :)

  17. Dziękuję za szybką odpowiedź. Powinno starczyć ;)

  18. Aga

    Dziękuję serdecznie za przepis. Pierogi wyszły wspaniałe :) życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku :) pozdrawiam :)

  19. Din

    Pozwolę sobie napisac małą przestrogę dla początkujących z bezglutenem :) Mnie naiwnej zdawało sie, że jak do resztek mąki gryczanej dosypię dowolny mix bezglutenowy (żytnia razowa, kukurydziana no i ziemniaczana) to wyjdzie na to samo – niestety nie :/ Dodałam jajko i dopiero wtedy ciasto stało się w miarę zwarte, ale każdy pieróg musiał NAPRAWDĘ GRUBY, żeby przez dziurki nie wypłynął farsz. Szklankę do wycinania kółek musiałam odstawić z powrotem, najlepiej wychodziły pierogi lepione bezposrednio w łapce, strasznie brzydkie co prawda, ale przynajmniej się nie rozwalały. Następnym razem zakupię mąki gryczanej ile trzeba :)

  20. Witam serdecznie, probowalam robic te pierozki w smaku sa super, tylko w czasie klejenia ciasto bardzo sie “rozdzieralo” nie wiem czy mozna sprobowac dodac jajko zeby poprawic ich elastycznosc?

    • Jajko tylko pogorszy sytuacje. Wydaje mi się, że dodała Pani odrobinę za mało wody. Ciasto powinno być elastyczne na tyle, żeby delikatnie je naciągnać i skleić. Niestety nie można go naciągać tak bardzo jak ciasta pszennego – w tym wypadku, zawsze będzie się rozrywać. Jeśli ciasto zbyt szybko wysycha, proszę dodać odrobinę wrzątku i jeszcze raz je ugnieść. W przypadku „przedobrzenia” ;-) z wodą, zawsze można dosypać mąki.

  21. Ewa

    Pycha!!!!!!!!! Wyszły za pierwszym razem:-) Nie mogłam uwierzyć, ze wystarczy tylko 1 min. Od wyplyniecia… Także pierwsza partia była ciut rozgotowana, ale nadal cudownie pyszna. Polecam!

  22. Zrobiłam. Pycha! Z początku ciasto mimo wyrobienia bardzo się kruszyło. Ale dolała więcej wody i było ok. Później dolewałam też trochę do każdej wałkowanej porcji, bo jak wysychało trochę to znów się “łamało”. Dziękuję za przepis :) Tęskniłam za pierogami

  23. Ewa

    Mogłam poczytać komentarze to miałabym mniej problemów przy klejeniu tych pierożków, wrócę do tego przepisu już mądrzejsza ;)

  24. Super przepis, pierogi wyszły za pierwszym razem. DZIĘKUJĘ

  25. Beznadzieja, powoła pierogów się rozpadła! Następnym razem na pewno dodam jajko do ciasta…

    • Proszę poeksperymentować raczej z ilością wody. Robiłam te pierogi już ze 30 razy i nigdy nie miałam tego problemu.
      Jajko na 100% pogorszy sytuację.

  26. Wyszły baaardzo dobre, ale chyba zużyłem ze dwa razy wiecej mąki gryczanej, żeby była jakakolwiek szansa odklejenia ich od blatu ;) ale są pyszne!

  27. czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać inną?

  28. Ciasto na pierożki rewelka! Nic się nie rozpadło, fakt, że trzeba było bardziej uważać przy sklejaniu i ilości farszu, bo się nie naciąga – ale jak dobrze sklejone (krawędź posmarowana wodą), to nie ma siły żeby się rozkleiły! Z pysznym farszem dyniowo-fetowym i masełkiem szałwiowym – marzenie!
    Dzisiaj z tego samego przepisu na ciasto robię ‘podpłomyki’ pieczone w piekarniku i spożyję je z resztką farszu i humusem :D

  29. Nareszcie pierogi, które wyszły świetne! Próbowałam już różne kombinacje mąk ale zawsze coś było nie tak. Teraz zrobiłam wg tego przepisu i ciasto wyszło idealnie – nawet bez oleju, o którym zapomniałam ;). Zrobiłam wersję wege z serkiem tofu zakwaszonym nieco octem jabłkowym i smakowały jak stare, dobre ruskie, które uwielbiałam w dzieciństwie. Moi chłopcy zjedli ze smakiem. Choć zrobiłam z podwójnej porcji to i tak niewiele zostało na jutro ;). Przepis na ciasto zagości u nas na stałe, w wielu odsłonach farszowych! Dziekuję! :)

  30. Czy można pierogi zamrożone włożyć do nagrzanego piekarnika? chciałabym tak zrobić bo chcę wcześniej zamrozić i boję się że w wodzie mi się rozlecą.

  31. Nie wiem czy to zda egzamin przy pierogach z kaszy gryczanej ale ja zawsze (przy pszennych) ciasto ‘czekajace w kolejce’ na krywam miska, szklanka by nie wysychalo.
    DZIKIE ogromne za blog Wlasnie dostalam polecenie rodzinne by zrobic pierożki bezgluteniowe na wigilie. Jutro bede wyprobowywac przepisy.

  32. Wypróbowałam tylko ciasto na pierogi, zrobiłam inny farsz, ponieważ nie mogę jeść nabiału. Ciasto genialne, nawet dla osób, które nie mają doświadczenia w robieniu pierogów. Musi wyjść! :) Zamiast pierogów ruskich powstały pierogi: 1. z puree z grochu (cebula, groch, olej, sól, pieprz, tymianek) 2. z pieczarkami, cebulką i natką pietruszki 3. z puree ziemniaczano – brokułowym. Palce lizać :) Wielkie dzięki za inspirację!

  33. Moja rada taka, żeby potłuścić trochę blachę, gdyż posypanie mąką nie pomaga w nieprzyklejaniu się bułeczek:)

  34. Czy może Pani polecić gdzie można kupić mąkę gryczaną ale niepaloną? Ostatnio kupiłam paloną, jest ciemna i ma bardzo charakterystyczny smak do którego jakoś nie mogę się przekonać. Czy ta niepalona jest delikatniejsza w smaku?

  35. Chciałam zrobić pierogi z ciastem bezglutenowy
    , zrobiłam wszystko wg przepisu i ciasto wyszło kruche. Dodałam więcej wody i oleju i nadal to sami. Wzięłam kasze gryczana zmieliłam w młynku – kasza prażona ? Może tu tkwi problem?

  36. Ciasto wyśmienite i bardzo łatwe do zrobienia. Pierogi pychotka;-)

  37. Dzień dobry,
    Ostatnio robiłam takie bezglutenowe pierogi i to była moja największa porażka kucharska w życiu – chodzi o ciasto. ;D WAŻNE – nie z tego przepisu. Ten postaram się kiedyś wypróbować, ale po ostatnim razie zraziłam się nieco do eksperymentów, więc dam sobie chyba trochę przerwy. :D Wg mojego przepisu na ciasto składniki wyglądały następująco: ok. 400g mąki gryczanej, 150g mąki kukurydzianej, 100g mąki ziemniaczanej, łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1,5 szklanki wrzątku. No i teraz pytanie. Co poszło nie tak? Ciasto się strasznie rozpadało, tak że nie byłam w stanie czegokolwiek z niego ulepić. Po jakimś okropnie długim czasie udało mi się urodzić w bólach 6 pierogów. W między czasie wiele trafiło do kosza. Apeluje o jakieś praktyczne wskazówki jak się takim bezglutenowym ciastem posługiwać.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam. ;)

  38. Agnieszka Oońska

    Coś pysznego, uwielbiam pierożki po rusku. W sumie w każdej formie smakują one wspaniale – choć to kwestia gusty oczywiście. Dzięki za wpis.

    Też fajny inny przepis na to http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

  39. Pierwszy raz w życiu lepiłam pierogi i od razu bezglutenowe. Wyszły! Dziękuję za przepis w imieniu dzieci bezglutenowców

  40. Dziękuję za przepis, od dwóch lat jesteśmy z córką na diecie bg i do tej pory nie odważyłem się zrobić pierogów. Wyszły pyszne! Dzisiaj robimy powtórkę :). Pozdrawiam

  41. A wiec zrobilam-)))
    Tyle ze potrzebowalam wiecej maki jesli wody bylo 250,generalnie jesli mam wyjac pierogi po minucie od wyplyniecia to tylko jesli potem maja byc podsmazane ,no chyba ze ktos lubi surowe ciasto.Potrzymane do zagotowania tez sie jakos specjalnie nie zaczely hurtowo rozpadac-))Ogolnie przepis ok

  42. P.s.
    Bylam zbyt leniwa i ciasto pozwolilam sobie zrobic w robocie ,potem tylko juz po zmieszaniu podanych skladnikow gdy stwierdzilam ze jednak jest za luzne dorobilam wedlug uznania recznie(zadnego problemu,trzeba tylko wczesniej zmieszac maki z sola i powoli dolewac wrzatek)-)

  43. To moje pierwsze bezglutenowe pierogi – ciasto z wyżej wymienionych proporcji wyszło idealne! Żaden pierożek się nie rozkleił ani nie rozpadł, a w smaku nie ma niemal żadnej różnicy między ciastem gryczanym a pszennym :) Na Wigilię na pewno zrobię takie z kapustą i grzybami! Dziękuję za przepis

  44. Genialne! robiłam już kilka prób pierogów bezglutenowych ale te są bezkonkurencyjne! Żadnych kłopotów ciasto zagniotłam niemal tak samo błyskawicznie jak pszenne. Zrobiłam z proporcji ponieważ chciałam przetestować przepis (4 łyżki gryczanej, 2 łyżki skrobi, wodę lałam na oko, olej również) farsz był inny więc przetestowałam z kapustą bo akurat była ugotowana. Ciasto elastyczne nie lepiło się do rąk, bez problemu sklejało się, nawet udało się zapleść warkoczyk na łączeniu pierożka <3 Dzięki za wspaniały prosty przepis :)

  45. Uwielbiam pierożki ruskie ze skwareczkami są pycha :) a na wierzchu troszeczke świeżo smielonego pieprzu mrr

  46. Właśnie zabieram się za pierożki i wykonam je dziesiaj z tego przepisu dziekuje :)

  47. Dziękuję, po 2 próbach dopiero ta trzecia pozwoliła mi zrobić pyszne ruskie pierożki, spełniło się moje marzenie, po ponad rocznym czasie stosowania diety bezglutenowej – pychotka.Dziękuję bardzo.

Napisz komentarz