Tort czekoladowo-śmietankowy

Biszkopt kakaowy

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 70 g miksu mąki bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 150 g cukru

Poncz do nasączenia

  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 kieliszek rumu (można zastąpić 1–2 łyżeczkami kawy instant)

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej w lodówce)
  • 4 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 100 g mlecznej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 3 łyżki kremówki
Łatwy tort czekoladowo-śmietankowy
Przepis na tortownicę 20–23 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
W sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com
Creamy mascarpone and chocolate
cake recipe.pdf

Biszkopt
1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj z kakao, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc). 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 3 blaty.

Poncz
1. Do gorącej wody dodaj cukier i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub ekstrakt. Jeśli zdecydujesz się na kawę, rozpuść ją w gorącej wodzie.

Krem
1. Kremówkę ubij na sztywno. 2. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i cukier puder nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie sztywna możesz nią przekładać biszkopt.

Polewa czekoladowa
1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle wody, aby po umieszczeniu na niego miski, woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm wody) i zagotuj. 3. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa cukierniczego.

Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ⅓ ponczu i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową. Możesz dodatkowo posypać je wiórkami czekolady. Tort najlepiej kroić po całkowitym zastygnięciu czekolady. Przechowuj w lodówce.

Tort czekoladowo-śmietankowy z bezglutenowym biszkoptem
Tort czekoladowo-śmietankowy z bezglutenowym biszkoptem
Tort czekoladowo-śmietankowy z bezglutenowym biszkoptem
Tort czekoladowo-śmietankowy z bezglutenowym biszkoptem
kakaowy biszkopt bezglutenowy

Kruche ciasteczka w wersji maślanej lub kakaowej
Wilgotne ciasto cytrynowe z mielonymi migdałami


Komentarze /6

  1. Przedostatnie zdjęcie jest cudne :)

  2. Biszkopt rewelacyjny, ja upiekłam go 3 dni przed przełożeniem, nie przykryłam go nawet ściereczką i był mięciutki w środku. Dzisiaj piekę już 2 raz.
    Zdjęcia przepiękne.

  3. Mam pytanie – chcąc upiec wersję nieczekoladową, w miejsce kakao powinnam dodać mąkę ziemniaczaną czy miks mąki bezglutenowej? Biszkopt spróbuję również upiec z dodatkiem karobu, ale wersja jasna ciasta brzmi równie zachęcająco. Pozdrawiam. :)

  4. Di

    Właśnie spalaszowalam kawałek tego tortu – rewelacja !! Nawet bezglutenowi domownicy się zajadali.

  5. ooo wowo! genialne zdjęcia!

Napisz komentarz