Tort czekoladowo-śmietankowy
Biszkopt kakaowy
Poncz do nasączenia
Krem
Polewa czekoladowa
|
![]() |
Przepis na tortownicę 20–23 cm
Zawiera:
W sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com |
Biszkopt
1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj z kakao, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc). 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 3 blaty.
Poncz
1. Do gorącej wody dodaj cukier i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub ekstrakt. Jeśli zdecydujesz się na kawę, rozpuść ją w gorącej wodzie.
Krem
1. Kremówkę ubij na sztywno. 2. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i cukier puder nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie sztywna możesz nią przekładać biszkopt.
Polewa czekoladowa
1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle wody, aby po umieszczeniu na niego miski, woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm wody) i zagotuj. 3. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa cukierniczego.
Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ⅓ ponczu i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową. Możesz dodatkowo posypać je wiórkami czekolady. Tort najlepiej kroić po całkowitym zastygnięciu czekolady. Przechowuj w lodówce.
Przedostatnie zdjęcie jest cudne :)
Biszkopt rewelacyjny, ja upiekłam go 3 dni przed przełożeniem, nie przykryłam go nawet ściereczką i był mięciutki w środku. Dzisiaj piekę już 2 raz.
Zdjęcia przepiękne.
Mam pytanie – chcąc upiec wersję nieczekoladową, w miejsce kakao powinnam dodać mąkę ziemniaczaną czy miks mąki bezglutenowej? Biszkopt spróbuję również upiec z dodatkiem karobu, ale wersja jasna ciasta brzmi równie zachęcająco. Pozdrawiam. :)
Dodałabym ziemniaczaną :-)
Właśnie spalaszowalam kawałek tego tortu – rewelacja !! Nawet bezglutenowi domownicy się zajadali.
ooo wowo! genialne zdjęcia!
tort cudny! Ale szczerze mówiąc te lale mnie przerażają… Nie wiem, chyba się za dużo horrorów naoglądałam i nie bardzo lubię takie laleczki i klauny. Jedne mają puste oczy, a te drugie fałszywy uśmiech. Bardzo możliwe,że mam coś z głową i się czepiam. Ale tort pyszny!