Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem
|
Przepis na ok. 1 litr
|
1. Kurki oczyść pędzelkiem do grzybów. 2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj posiekaną cebulę oraz kurki. 3. Podsmaż przez 4-5 minut często mieszając. 4. Zalej warzywnym bulionem i gotuj 10-15 minut na średnim ogniu. 5. 5 minut przed końcem gotowania dodaj do garnka oddzielone różyczki kalafiora. 6. Następnie wyjmij ugotowany kalafior i przełóż go do blendera z 3-4 łyżkami bulionu. Zmiksuj na krem i przełóż do osobnej miseczki. 7. Pozostały bulion z kurkami zmiksuj w blenderze na gładką zupę krem, zostawiając kilka całych kurek do dekoracji. 8. Zupę przelej ponownie do garnka, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 9. Podawaj gorącą, posypaną świeżym koperkiem, kurkami i zabieloną kremem z kalafiora.
Rewelacja! Uwielbiam zupy i tego mi własnie było potrzeba. Do tego pomysł zabielania zupy kalafiorem….super!