Wegańskie ciasto z borówkami

  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 140 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (plus do natłuszczenia)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150-200 g borówek
  • cukier puder
wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami
PRZEPIS NA formę 25 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
cukier
Cukier

1. Formę natłuść małą ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz cukier z wanilią. 3. Dodaj mleko roślinne, olej i dokładnie zamieszaj trzepaczką. Powinno mieć gęstą i delikatną konsystencję. 4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy, a na wierzch wyłóż borówki. Piecz w temp. 180˚C przez 30-35 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

wegańskie ciasto bezglutenowe z borówkami

Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem
Wegańskie szpinakowe pancakesy z kurkami


Komentarze /3

  1. aN

    Czy moge uzyc ekstaktu waniliowego zamiast cukru z wanilia? Przepis naprawde ciekawy i nietrudny!

  2. Zrobiłam dziś to ciasto. Smaczne ale takie dziwnie twarde… Czy takie ma być, czy coś źle zrobiłam?

Napisz komentarz