Wegańskie szpinakowe pancakesy z kurkami

Szpinakowe pancakesy

  • 3 duże garście szpinaku
  • 3 łyżki nasion lnu lub chia (zmieszanych z 9 łyżkami wody i zostawionymi do nasiąknięcia)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 ml wody
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatkowo

  • 300 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 1 łyżka oliwy
  • kiełki rzeżuchy (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
bezglutenowe-szpinakowe weganskie pancakesy ze szpinakiem i kurkami
Przepis na ok. 20 pancakesów
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Pancakesy mają mocno wyczuwalny smak szpinaku, dlatego jego antyfanom, proponuję wersję z ricottą ;-)

Kurki
1. Kurki oczyść pędzelkiem do grzybów. Większe podziel na mniejsze kawałki. 2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. 3. Podsmaż przez 1 minutę ciągle mieszając. 4. Dodaj posiekany estragon i podsmażaj kolejną minutę. 5. Następnie dodaj kurki i smaż aż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zbrązowienia grzybów (około 7-8 minut). 6. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pancakesy szpinakowe
1. Umieść umyty szpinak (użyj tylko liści, bez grubszych gałązek) razem z nasiąkniętymi nasionami lnu i wodą w blenderze. 2. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do większej miski. 3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Do płynnych składników przesyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj łyżeczkę oliwy i wymieszaj. 4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej na średnim ogniu. 5. Łyżką stołową wlewaj powoli partie ciasta i smaż ok. 2 minut na każdą stronę. Im wolniej pancakesy będą się smażyć, tym bardziej zachowają swój zielony kolor. 6. Podawaj od razu z przygotowanymi wcześniej kurkami i opcjonalnie kiełkami rzeżuchy.

bezglutenowe weganskie szpinakowe pancakesy z kurkami

bezglutenowe weganskie szpinakowe pancakesy z kurkami

bezglutenowe weganskie pancakesy ze szpinakiem i kurkami

Wegańskie ciasto z borówkami
Owsianka jeżynowo-borówkowa


Komentarze /4

  1. Naleśniki są meega! Przepyszne!
    Tylko trzeba mieć dobrą patelnie do smażenia! :)

  2. Naleśniki wyszły

  3. Mnie też wyszły z tego ciasta naleśniki …

  4. […] na podstawie przepisu  Bez okruszka […]

Napisz komentarz