Owsianka jeżynowo-borówkowa

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 banan
  • mała garść orzechów (np. migdałów, nerkowców)
  • 150 g borówek
  • 150 g jeżyn
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu
  • 1 łyżka wody

Opcjonalnie

  • nasiona chia lub lnu
  • uprażone pestki słonecznika
bezglutenowa owsianka z borowkami i jezynami
przepis na 2 duże porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
Płatki owsiane możesz zastąpić również kaszą jaglaną, przygotowując ją według przepisu na jaglankę


1. Do małego garnka wlej mleko, przesyp płatki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, często mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. 5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką, a jeśli potrzeba, dosłódź według uznania.

bezglutenowa owsianka z borowkami i jezynami

borowki i jezyny

bezglutenowa owsianka z borowkami i jezynami

bezglutenowa owsianka z borowkami i jezynami

bezglutenowa owsianka z borowkami i jezynami

Wegańskie szpinakowe pancakesy z kurkami
Tarta ze śliwkami i makiem


Komentarze

  1. Świetny patent na owsiankę! Zrobiłam i wyszła przepyszna :) Choć z braku jeżyn użyłam truskawek…

Napisz komentarz