Owsianka jeżynowo-borówkowa
Opcjonalnie
|
przepis na 2 duże porcje
Zawiera:
Płatki owsiane możesz zastąpić również kaszą jaglaną, przygotowując ją według przepisu na jaglankę |
1. Do małego garnka wlej mleko, przesyp płatki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, często mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. 5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką, a jeśli potrzeba, dosłódź według uznania.
Świetny patent na owsiankę! Zrobiłam i wyszła przepyszna :) Choć z braku jeżyn użyłam truskawek…