Pieczony kurczak
|
![]() |
Przepis na 4–5 porcji
Pomarańczę (jak wszystkie cytrusy) dobrze jest wyszorować pod zimną wodą i kolejno sparzyć wrzątkiem, zwłaszcza jeśli do dania lub wypieku będziemy używać startej skórki. |
1. Piekarnik nagrzej do 200˚C. 2. W moździerzu roztłucz ziarenka ziela angielskiego, dodaj suszone zioła, sporą szczyptę soli i czarny pieprz. Wymieszaj i dodaj trochę startej skórki z pomarańczy, połowę listków tymianku i ponownie rozgnieć. 3. Wlej 1 łyżkę oliwy i po wymieszaniu natrzyj umytego i osuszonego kurczaka. 4. Cebulę posiekaj w piórka, 1 marchewkę w plasterki i umieść je na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. 5. Kurczaka połóż na warzywach i skrop oliwą. 6. Pomarańczę przekrój na pół i jedną z połówek umieść wewnątrz kurczaka (drugą połowę zachowaj do przygotowania marchewek). 7. Kurczaka umieść w nagrzanym piekarniku. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz ok. 75–80 minut. 8. W międzyczasie podgotuj przepołowione ziemniaki (ok. 5 minut), odsącz i odstaw do lekkiego osuszenia na kilka minut. 9. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posól, wrzuć obrane ząbki czosnku i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz z kurczakiem 50 min. od czasu do czasu potrząsając naczyniem. 10. Teraz podgotuj przepołowione marchewki przez 4–5 minut. Odsącz i osusz jak w przypadku ziemniaków. 11. Przełóż je na blachę, wymieszaj z miodem, drugą częścią tymianku. Wyciśnij na nie sok z odłożonej pomarańczy, skrop oliwą i odstaw. 12. Kiedy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, wstaw blaszkę z marchewkami i zwiększ ponownie do 200˚C. Pamiętaj o ziemniakach! Moje piekłam dodatkowo z marchewkami jakieś 15–20 minut. 13. Kurczaka przełóż na tacę i nakryj luźno folią aluminiową. Sok i warzywa z naczynia żaroodpornego przelej do rondelka i ustaw na średni ogień. Dodaj mąkę, a kiedy zbrązowieje wlej bulion. 14. Doprowadź szybko do wrzenia i gotuj 5 minut mieszając. Gotowy sos przecedź przez sitko do sosjerki.
Jeżeli uda Ci się kupić ziemniaki i marchewkę z zaufanego źródła lub ekologiczne, wystraczy jeśli je porządnie wyszorujesz z ziemi. Nie trzeba ich obierać. Dzięki zachowanej skórce będą bardziej odżywcze i dostarczą więcej błonnika pokarmowego.
Przepis pochodzi z czasopisma J. Olivera Recipe Yearbook 2012/13.
Wszystko wygląda tak pysznie, że już nie mogę się doczekać, aż sama zrobię taki obiad :) Każdy element do siebie pasuje…mniam!
p.s. uwielbiam takie półmiski, na których spoczywa marchewka ;)
Uściski :)
Przepięknie jest…i bardzo smakowicie….paluszki lizać!
mistrzowskie zdjęcia, piękna kompozycja. całość wygląda obłędnie.. ta przypieczona skórka na kurczaku, pieczone ziemniaki, marchewka.. zgłodniałam :)