Pieczony kurczak

  • 1,6 kg kurczak
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 pomarańcza
  • listki oberwane z pęczku tymianku
  • 1 cebula
  • ok. 750 g marchewek
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • ok. 0,5 l bulionu
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam ryżowej)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Przepis na 4–5 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Pomarańczę (jak wszystkie cytrusy) dobrze jest wyszorować pod zimną wodą i kolejno sparzyć wrzątkiem, zwłaszcza jeśli do dania lub wypieku będziemy używać startej skórki.


1. Piekarnik nagrzej do 200˚C. 2. W moździerzu roztłucz ziarenka ziela angielskiego, dodaj suszone zioła, sporą szczyptę soli i czarny pieprz. Wymieszaj i dodaj trochę startej skórki z pomarańczy, połowę listków tymianku i ponownie rozgnieć. 3. Wlej 1 łyżkę oliwy i po wymieszaniu natrzyj umytego i osuszonego kurczaka. 4. Cebulę posiekaj w piórka, 1 marchewkę w plasterki i umieść je na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. 5. Kurczaka połóż na warzywach i skrop oliwą. 6. Pomarańczę przekrój na pół i jedną z połówek umieść wewnątrz kurczaka (drugą połowę zachowaj do przygotowania marchewek). 7. Kurczaka umieść w nagrzanym piekarniku. Zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz ok. 75–80 minut. 8. W międzyczasie podgotuj przepołowione ziemniaki (ok. 5 minut), odsącz i odstaw do lekkiego osuszenia na kilka minut. 9. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, posól, wrzuć obrane ząbki czosnku i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz z kurczakiem 50 min. od czasu do czasu potrząsając naczyniem. 10. Teraz podgotuj przepołowione marchewki przez 4–5 minut. Odsącz i osusz jak w przypadku ziemniaków. 11. Przełóż je na blachę, wymieszaj z miodem, drugą częścią tymianku. Wyciśnij na nie sok z odłożonej pomarańczy, skrop oliwą i odstaw. 12. Kiedy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, wstaw blaszkę z marchewkami i zwiększ ponownie do 200˚C. Pamiętaj o ziemniakach! Moje piekłam dodatkowo z marchewkami jakieś 15–20 minut. 13. Kurczaka przełóż na tacę i nakryj luźno folią aluminiową. Sok i warzywa z naczynia żaroodpornego przelej do rondelka i ustaw na średni ogień. Dodaj mąkę, a kiedy zbrązowieje wlej bulion. 14. Doprowadź szybko do wrzenia i gotuj 5 minut mieszając. Gotowy sos przecedź przez sitko do sosjerki.

Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver

Jeżeli uda Ci się kupić ziemniaki i marchewkę z zaufanego źródła lub ekologiczne, wystraczy jeśli je porządnie wyszorujesz z ziemi. Nie trzeba ich obierać. Dzięki zachowanej skórce będą bardziej odżywcze i dostarczą więcej błonnika pokarmowego.

Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Pieczony kurczak obiad świąteczny bezglutenowy jamie oliver
Przepis pochodzi z czasopisma J. Olivera Recipe Yearbook 2012/13.

Pierogi z kapustą i grzybami
Piernik


Komentarze /3

  1. Wszystko wygląda tak pysznie, że już nie mogę się doczekać, aż sama zrobię taki obiad :) Każdy element do siebie pasuje…mniam!
    p.s. uwielbiam takie półmiski, na których spoczywa marchewka ;)
    Uściski :)

  2. Przepięknie jest…i bardzo smakowicie….paluszki lizać!

  3. mistrzowskie zdjęcia, piękna kompozycja. całość wygląda obłędnie.. ta przypieczona skórka na kurczaku, pieczone ziemniaki, marchewka.. zgłodniałam :)