Pierogi z kapustą i grzybami
Bezglutenowe pierogi
Farsz
|
przepis na ok. 35 pierogów
Kapusta kwaszona to nie to samo co kiszona. Kwaszona nie zawiera bakterii kwasu mlekowego, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ nie zachodzi w niej proces fermentacji. |
Farsz
1. Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). 3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. 4. W osobnym garnku ugotuj odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją wodą). 5. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj. 6. Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulkę. 7. Kapustę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto na bezglutenowe pierogi
1. Mąkę przesiej na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj sól i wymieszaj. 2. W mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając mąkę do środka nożem. 3. Po chwili zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając po odrobinie wody. 4. Nastaw wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2–3 mm w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. 6. Filiżanką (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 2 minuty od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu lub podsmażone na odrobinie oleju ze zrumienioną na patelni cebulką.
Jeśli chcesz zamrozić pierogi, dokładnie osusz je na tacy. Szufladę zamrażarki wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierogi, zachowując odstępy. Po godzinie możesz je zebrać i schować do pojemnika lub woreczka i zamrozić. Dzięki temu pierogi nie zlepią się i nie popękają. Bezglutenowe pierogi najlepiej rozmrażać w mikrofali i następnie podsmażyć na patelni. Wrzucone do wrzątku mogą się rozgotować.
O jakie zdjęcia cudne! aż wigilii ie mogę się doczekać. Pierogi z kapusta i grzybami to pod-sta-wa! mniam!
Wyglądają cudownie:) ja robię dziś też z kapustą i grzybami:))
Ja dzisiaj również lepię pierogi :) Jak zawsze u Ciebie przepiękne zdjęcia :)
Ściskam :)
[…] Bezglutenowe święta Bożego Narodzenia » Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Dziś, na prośbę Eweliny – czytelniczki bezglutenowego bloga, zamieszczam przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, który podesłała mi Natalia. Zaczerpnęłam go z bloga Bez okruszka. […]
Jak długo ugotowane pierogi mogą być w przechowywane w lodówce? Jeśli nie będą mrożone to można je odgrzać w wodzie lub na parze?
Dzięki wielkie za odp. Planuje zrobić takie dla taty na Wigilię.
Do 2-3 dni. Ja zawsze odsmażam na patelni… Według mnie smakują najlepiej.
Ale nie będzie problemu z odgrzaniem w wodzie.
Tata mój nie może jeść smażonego, stąd pytanie o wodę :) Bo przepis jest idealny dla jego ścisłej diety i chciałabym coś miłego i pysznego zrobić dla niego :), bo większości tradycyjnych potraw nie będzie mógł jeść :/
Dzięki! :)