Piernik

Bezglutenowy piernik

  • 250 g miksu mąki bezglutenowej
  • 120 g cukru trzcinowego lub fruktozy (jeśli zrezygnujesz z czekoladowej polewy, możesz dać więcej)
  • 3 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Dary Natury, wybierając innego producenta zawsze sprawdź czy w składzie nie ma mąki pszennej!)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 średnie marchewki
  • garść bakalii (dodałam 100 g suszonych śliwek)

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • 1 łyżka kakao
  • 120 ml śmietanki kremówki
Przepis na keksówkę 11×30 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał


Piernik
1. Wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. 2. W osobnej misce zmiksuj olej z cukrem i nie przerywając dodawaj kolejno po 1 jajku. 3. Wciąż miskując, wsypuj stopniowo wymieszaną mąkę. 4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach i bakalie. Ja użyłam suszonych śliwek, które z grubsza posiekałam i obtoczyłam w mącę, żeby nie opadły na dno. 5. Zamieszaj i przelej do przygotowanej formy. 6. Piecz ok. 45–50 minut w 150˚C.


Polewa
1. ¾ śmietanki zagotuj w małym rondelku, a pozostałą część rozmieszaj w kubku z kakao. 2. Kakao przelej do garnuszka i gotuj mieszając do całkowitego rozpuszczenia. 3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce razem z kremówką. 4. Do opróżnionego rondelka wlej ok. 2 cm wody i zagotuj. 5. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 6. Mieszaj czekoladę trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką.


Polewę czekoladową nakładaj na ostudzony piernik, możesz sobie pomóc silikonową łopatką. Odstaw na min. 3 godziny, aż czekolada zastygnie.

Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową
Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową

Piernik smakuje wybornie z powidłami śliwkowymi.

Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową
Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową
Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową
Piernik bezglutenowy z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową
Przepis z niewielkimi modyfikacjami jest autorstwa Okaliny z forum.celiakia.pl

Pieczony kurczak
Bezglutenowe ciasteczka korzenne


Komentarze /11

  1. piękne zdjęcia ! spróbuję wersji z mąką pełnoziarnistą..

  2. Wygląda przepięknie…musi być naprawdę smaczny!

  3. Zachęcamy do głosowania na zdjęcia z bloga Bez okruszka, które biorą udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

  4. A co kryje się pod “miksem mąki bezglutenowej”? ;>

    • To jest specjalna gotowa mieszanka mąk bezglutenowych (np. ryżowej z kukurydzianą) oraz dodatkami polepszającymi kleistość mąk np. guma guar, guma ksantanowa. Wybór miksów na rynku jest duży – Schar, Bezgluten, Balviten i inne.

      Jeśli nie musisz być na diecie bezglutenowej ze względów zdrowotnych, możesz zamienić miks w przepisie na mąkę pszenną.

  5. świetne przepisy. Ale czy mozna zastąpić gotowe miksy jakimiś mąkami.?
    Jeśli tak to na jakimi.?

    Świetny blog.! Dodałam do ulubionych zakładek :)

  6. *zapomniałam zapytać.
    Czy tylko mnie obrzydza smak mąki kukurydzianej.?
    Staram się jak najmniej jej wgl używać. Po prostu chleb z takiej mąki jest dla mnie obrzydliwy. Ale za to naleśniki(oczywiście jeszcze ciepłe) w miarę ujdą.

    Pozdrawiam

  7. przepięknie wygląda i ślinka cieknie :) zastanawiam się tylko jaki rozmiar foremki?

    • Hej Aneta! Nad opisami wypieków w formach zawsze podaję rozmiary foremek w prawym górnym rogu nad „alergenami” :-) W tym wypadku: przepis na keksówkę 11×30 cm. Pozdrawiam ciepło!

Napisz komentarz