Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Paszteciki bezglutenowe
Dodatkowo do rozczynu
Kapusta z grzybami
|
![]() |
Przepis na ok. 24 paszteciki
Zawiera:
Firma Schär może pochwalić się nową, ulepszoną recepturą mieszanki chlebowej MixB-Bread. Jej obecny skład jest dużo przyjemniejszy od poprzedniej wersji, a ciasto wychodzi przepyszne i bardzo zbliżone w smaku do zwykłego pszennego. |
Farsz
1. Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). 3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. 4. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie odciśnij z wody, a następnie drobno posiekaj. 6. Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę. 7. Kiedy cebula zeszkli się, dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz posiekaną kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj 30 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem.
Zaczyn drożdżowy
1. Drożdże pokrusz, dodaj cukier, ciepłe mleko i mąkę. Dokładnie i energicznie wymieszaj, tak aby drożdże rozpuściły się. 2. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut, aby drożdże ruszyły.
Bezglutenowe paszteciki
1. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajka, sól i wymieszaj. 2. Następnie do ciasta wlej gotowy zaczyn drożdżowy i masło. Wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. 3. Uformowaną kulę, włóż do miski, przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj, a następnie na każdej części rozłóż farsz z kapusty i grzybów i dokładnie zawiń w rulonik (patrz zdjęcia poniżej). 5. Uzyskane 4 ruloniki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj lnianym ręczniczkiem. Na tym etapie możesz od razu pokroić na mniejsze paszteciki i rozłożyć osobno na blasze lub tylko naciąć nożem. 6. Odstaw do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 7. Przed pieczeniem wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem. 8. Piecz około 25 minut w 190°C. Wyjąć, wystudzić na kratce. 9. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub zimno z wigilijnym barszczem.
Ciasto po godzinie wyrastania.
Zawijanie ciasta w ruloniki.
A ile drozdzy?