Brownie wegańskie

  • 160 g miksu mąki bezglutenowej (użyłam miksu C firmy Schär)
  • 50 g dobrej jakości kakao
  • 90 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1½ łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g gorzkiej czekolady (nie zapomnij sprawdzić składu i ostrzeżenia o alergenach)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 250 ml roślinnego mleka (użyłam sojowego)
  • 2 łyżki zaparzonej kawy espresso
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (lub kokosowego)
  • 5 łyżek syropu z agawy
brownie bezglutenowe weganskie czekoladowe ciasto
Przepis na formę 20 x 20 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier

1. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. 2. Orzechy i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. 3. W osobnej misce połącz mleko, kawę, olej i syrop z agawy. 4. Stopniowo dodaj sypkie składniki do mokrych, energicznie mieszając całość łyżką (nie miksuj). 5. Pod koniec dodaj orzechy i czekoladę i jeszcze raz zamieszaj. 6. Ciasto przelej do formy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piecz przez około 25-30 minut w 170˚C.

brownie bezglutenowe weganskie czekoladowe ciasto

brownie bezglutenowe weganskie czekoladowe ciasto

Zupa z czarnej soczewicy
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami


Napisz komentarz