Maślane bułeczki à la brioszki bez drożdży
Dodatkowo
|
![]() |
Przepis na 8 bułeczek
Zawiera:
Te maślane bułeczki do odrywania to hit! Są super szybkie w przygotowaniu, a efekt jest wspaniały. Delikatne i mięciutkie, zachowają świeżość nawet do następnego poranka! |
1. Mąkę wymieszaj w dużej misce razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wlej roztopione masło, miód i jogurt. 2. Wymieszaj łyżką, ciasto powinno się ładnie połączyć. Wyłóż na posypany mąką blat i delikatnie obtocz w mące (nie ugniataj ciasta). 3. Ciasto przekrój na 8 równych części. 4. Do każdej części nałóż czubatą łyżeczkę dżemu i złącz brzegi, kolejno formując w dłoniach bułeczkę (tak jak na zdjęciach poniżej). 5. Uformowane bułeczki układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (możesz również posmarować boki tortownicy masłem). Najlepiej jeśli zachowasz odstępy między nimi, ponieważ bułeczki urosną. 6. Na koniec posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. 7. Piecz przez 35 minut w 180°C (góra dół). 8. Po upieczeniu wyjmij tortownicę z piekarnika i przestudź na kratce.
Ciasto po wyłożeniu na blat i obtoczeniu w mące.
Kroki formowania bułeczek.