Barszcz wigilijny
|
przepis na ok. 2,5 litra barszczu
Barszcz najlepiej przygotować dzień przed Wigilią – przez noc nabierze głębi smaku. |
1. W dużym garnku zagotuj 1,5 l wody i dodaj przygotowaną (wcześniej obraną i umytą) jarzynkę z liśćmi laurowymi. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30–40 minut. 2. Kiedy wywar będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmij warzywa. 3. Następnie dodaj kiszone buraki (całą zawartość słoika), majeranek, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Trzymaj na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut – powinien tylko delikatnie się podgrzewać (nie gotować, aby nie stracił koloru!). Na koniec wlej do garnka grzybowy wywar i dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. Barszcz odcedzamy od buraczków dopiero następnego dnia, przed podaniem. Podawaj czysty, z uszkami, pierogami lub pasztecikami.
a gdzie tu jest dodany ten wywar z grzybów? Musi być czy bez niego barszcz też dobry
Faktycznie zapomniałam napisać :-) Wywar dodaje na sam koniec, już po ugotwaniu. Zaraz dopiszę.
Nie jest konieczny, zwłaszcza jeśli podajemy barszcz z uszkami z grzybami. U mnie w rodzinnym domu zawsze się tak gotowało – nadaje dodatkowej głębi.
Dzięki za uwagę :-)
dziękuję za odpowiedź, zakwas na barszczyk już wstawiony:) Życzę spokojnych i radosnych Świąt.
Pozdrawiam
Kochana jesteś ,że dajesz przepisy
i jeszcze piękne zdjęcia. Dziekuję ponieważ jestem początkującą babcią
i muszę przejść na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych. Pozdrawiam. Babcia 58 letnia.
Aż się chce zjeść taki barszczyk, nawet w maju!
Robiłem niedawno taki i wyszedł przepyszny. Dzięki
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
http://zmiksowani.pl
Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)
pozdrawiam!