Naleśniki kasztanowe z serem i truskawkami

Ciasto na naleśniki

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

  • 400 g białego sera (nie kwaśny!)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3–4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki syropu z agawy

Polewa jogurtowa

  • ok. 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2–3 łyżki syropu z agawy
  • szczypta cynamonu
  • ziarenka z ½ laski wanilii

Dodatkowo

  • truskawki do podania (ew. maliny, poziomki)
nalesniki z maki kasztanowej z truskawkami bezglutenowe
przepis na 7 dużych naleśników
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Mleko ryżowe nadaje dodatkową słodycz naleśnikom, dlatego jeśli chcesz użyć zwykłego mleka dodaj 1-2 łyżki syropu z agawy lub np. cukru z wanilią.

Naleśniki kasztanowe
1. Jajko rozbij do miski i roztrzep je trzepaczką razem z solą, wodą i mlekiem. 2. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przesiewając ją przez sitko), energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 1 godzinę, żeby ciasto odpoczęło. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką. Jeśli ciasto zgęstnieje dolej odrobinę wody i jeszcze raz wymieszaj. 5. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo ciemne i trzeba dobrze wyczuć moment, kiedy przerzucić je na drugą stronę, bo bardzo łatwo je przypalić. Smażyłam ok. 2 minuty z jednej strony i 30 sekund z drugiej. 6. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz.

Nadzienie
1. Ser rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (ja to robię widelcem, dalej go rozdrabniając na kremowy serek).

Polewa jogurtowa
1. Laskę wanilii przekrój na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Dodaj je wraz z pozostałymi składnikami do jogurtu wymieszaj.

Na jaśniejszą część usmażonego naleśnika nałóż porcję sera, kilka kawałków przekrojonych truskwek i złóż na cztery. Polej jogurtem i od razu podawaj, posypane dodatkowymi truskawkami.

naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej
naleśniki bezglutenowe kasztanowe z truskawkami z mąki kasztanowej

Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”
Duszona młoda kapusta


Komentarze /9

  1. Piękne zdjęcia! Też jestem na diecie bezglutenowej, a czy można mąkę kasztanową zastąpić inną? ;) Pozdrawiam!

  2. Takich naleśników jeszcze nie próbowałam. Szczerze mówiąc nie widziałam nawet mąki kasztanowej w sklepach. Ale teraz zacznę się rozglądać :)

  3. Matko jak to smakowicie wygląda, ale cena mąki kasztanowej przeraża ;)

  4. Naleśniki z mąki kasztanowej wyglądają super! Do tej pory robiłam z gryczanej lun mieszanki ryżowej, kukurydzianej i gryczanej ale zdecydowanie wypróbuję kasztany. Piękne zdjęcia :-)

  5. rany ale to wygląda:D ja poproszę cały talerz:D

  6. Najlepsze zdjęcia jakie oddają wizualizację tego deseru. Lubię takie spore wyzwania jakie daje ten przepis, no cóż jak się ma chęć na naleśniki, nic mnie nie powstrzyma. Tyle tylko że owoce podaję mrożone (kupuję gomarowskie mrożone truskawki i robię z nich mus rozdrabniajac blenderem) a nastepnie mus polewam na gotowe naleśniki. Pyszności, bez dwóch zdań. Polecam.

  7. Wszyscy zachwycacie się zdjęciami, które są rzeczywiście piękne ale czy ktoś zrobił te naleśniki? Bo ja próbowałam i nic z tego nie wyszło- ciasto jest glutowate i zwija się przy próbie przewrócenia na drugą stronę. Próbowałam rozrzedzać i zagęszczać ciasto, smażyć na dwóch różnych patelniach, smażyć na dużym i małym ogniu i ciągle bez dobrego efektu. Tak jakbym próbowała usmażyć budyń :(( A mąka kasztanowa 14 zł na 250 g :(

  8. Da się bez jajka? Wyglądają pysznie :)

Napisz komentarz