Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”

Ciasto

  • 60 g masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 380 g miksu mąk bezglutenowego
  • mąka np. ryżowa do podsypania

Krem

  • 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej (lub miksu)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ laski wanilii
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Opcjonalnie

  • 100 g mielonych orzechów (dodałam laskowych)
Bezglutenowy tort rosyjski czudo
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Przepis na to cudo dostałam od mamy przyjaciela z Rosji, za który ogromnie dziękuję! Podobno każda rosyjska gospodyni ma swój sposób na to ciasto i oczywiście każdy z nich jest słuszny. Ten jest pyszny, zapewniam!


Alexey, spasibo bolshoye! Чудо ochen vkusnoe… abaldennoe :-)

Ciasto
1. Metalową miskę ustaw nad kąpielą wodną. Dodaj do niej masło i cukier. Roztop mieszając trzepaczką. 2. Zdejmij miskę znad kąpieli i pozwól masie ostygnąć (w przeciwnym razie zetną się jajka, dodane w następnej kolejności). 3. Dodaj miód i jajka. Ponownie postaw miskę nad wodną kapielą i ogrzewaj, cały czas mieszając trzepaczką. 4. Kiedy masa zrobi się bardzo ciepła dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Po chwili mieszania i ogrzewania powinna się wybielić i znacznie powiększyć objętość. 5. Partiami wsypuj mąkę i mieszaj tak, żeby zachować jednorodną masę. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. 6. Szybko (póki ciasto nie wystygło) zdejmij miskę z kąpieli wodnej i wyłóż na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto oprósz w mące i podziel na 7 części. Przykryj je ściereczką, żeby nie wstygły. 7. Szybko i dosyć cienko rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm (im cieniej tym lepiej i tym więcej warstw można upiec, jednak przy mącę bezglutenowej jest to bardzo ciężkie to uzyskania – ciasto się łatwo rwie i rozpada podczas przenoszenia). 8. Gotowy placek przełóż na wyłożoną papierem blachę i piecz 3–5 minut w 180˚C, aż do zezłocenia. Analogicznie postępuj z kolejnymi partiami ciasta. 9. Po upieczeniu placki ostrożnie i delikatnie przenoś na płaski talerz lub paterę (ja przenoszę razem z papierem, chwytając jego rogi). Zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie i bardzo kruche, ale stwardnieją w trakcie studzenia.

Uwaga: Ciasta nie należy ugniatać ani formować w rękach, straci wtedy swoją puszystość i ciężej będzie się wałkować.


Krem
1. 1,5 szklanki mleka zagotuj z 1 łyżką masła, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. 2. Resztę mleka zmiksuj z mąką ryżową i żółtkami. 3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej pozostałą część intensywnie mieszając i od razu zmniejsz ogień. Nie przestawaj mieszać aż do zagotowania masy. 4. Gotuj jeszcze przez minutę. 5. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia (w temperaturze pokojowej). 6. Masło utrzyj na puch i dalej ucierając dodawaj stopniowo po kilka łyżek ostudzonej masy i opcjonalnie mielonych orzechów.


Tort
1. Upieczone i wystudzone placki układaj kolejno na blacie lub paterze. Przykładając do każdego z nich talerz o odpowiedniej średnicy odcinaj resztki ciasta, tak żeby uzykać jednakowe, okrągłe placki. 2. Uzyskane „resztki” drobno pokrusz wałkiem. 3. Gotowe placki przełóż kremem. 4. Posmaruj nim również wierzch ciasta, a całość posyp uzyskanymi okruszkami z odciętego ciasta. 5. Tort wstaw do lodówki na min. 6 godzin. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.

Rosyjski tort czudo w wersji bezglutenowej
Rosyjski tort czudo w wersji bezglutenowejRosyjski tort chudo bezglutenowy
Rosyjski tort czudo w wersji bezglutenowej
Rosyjski tort czudo w wersji bezglutenowej

Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami
Naleśniki kasztanowe z serem i truskawkami


Komentarze /13

  1. Toż to prawdziwy ideał!:))
    Pozdrawiam ciepło
    ps: i te sarenki.. ajć <3

  2. nie mam na stanie mąki bezglutenowej – na zwykłej też by dało radę? :)
    bo wygląda cudooownie i muszę je zrobić!

    • Jasne, jasne! Oryginał (ten rosyjski ;-) jest na pszennej.
      W każdym moim przepisie możesz zastąpić miks bezgl. na mąkę pszenną. W drugą stronę to zawsze zadziała.

      Ja używam mąk bezglutenowych ze względów zdrowotnych.

  3. Wygląda nieziemsko. Troszkę pracochłonny ale na pewno jest wart :)

  4. Naprawdę wygląda jak cudo :) Piękne zdjęcia :) Pozdrawiam :)

  5. Gdzie mozna kupić mąkę bezglutenową? Ciasto wygląda pięknie :)

    • Jeśli chodzi o sklepy stacjonarne to np. Piotr i Paweł czy Alma mają w swojej ofercie mąki bezglutenowe. Często można spotkać też w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie ma Pani dostępu to najprędzej sklepy internetowe np. bezgluten.pl, balviten.pl.

  6. A jaką mąką można zastąpić tą mieszankę bezglutenową? Tzn nie ufam tym gotowym mieszankom i wolałabym zmieszać np. mąkę gryczaną z jaglaną czy ryżową. Czy tak da radę?

  7. to sie inaczej nazywa kałkazkaya albo marlenka

  8. ada

    Witam. Chcialam zapytac czy mleko mozna zastapic np.sojowym albo migdalowym? Boje sie,ze jak zastapie to nie wyjdzie :-(a nie moge uzyc zwyklego

  9. Czy to nie jest podobne do ciasta pieczonego tradycyjnie w Hajnówce na podlasiu zwanego Marcinkiem? jadłam kiedyś i było przepyszne, teraz aż buzia mi się ucieszyła na “zdrowy” przepis na to Cudo:)

Napisz komentarz