Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami
Dodatkowo
|
przepis na 2 porcje
Zawiera:
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Bogata w witaminy i sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam! |
1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę masła, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i gruszki. Wlej syrop z agawy i dodaj przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą i orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę miodu lub dwie.
Przyznam, że kaszą jaglaną można mnie było z domu wygonić do czasu aż trafiłam na Twoje przepisy :)Gruszki i śliwki – ukochane smaki jesieni! Powiedz, jaką konkretną kaszę polecasz? Zauważyłam, że naprawdę różnią się smakiem. Po wielu próbach trafiłam na Symbio http://freedelikatesy.pl/kasza_jaglana_bio_500g_symbio.html i zdecydowanie smakuje najlepiej! Pozdrawiam :)
Najczęściej kupuję na wagę w warzywniaku. Chyba warto spróbować tą, którą polecasz (eko) :-)
po co się praży kaszę przed gotowaniem?
Żeby zlikwidować gorzki posmak (wyczuwalny już po ugotowaniu).
Aby zmienić naturę kaszy z wychładzającej na ogrzewającą.
polecam kaszę jaglaną firmy NATU
Nie ma w niej w ogóle wspomnianej goryczy!
Właśnie się zajadam tym pysznym śniadaniem :D Dodałam dodatkowo goji i chia :) Słodkie bardzo ale PYCHA
Ekologiczna kasza jaglana nie jest w ogóle gorzka ;-) Ta gorycz bierze się stąd, że kasza, która tak potrafi wchłaniać i neutralizować toksyny z naszego organizmu robi dokładnie to samo z pestycydami w których rośnie. Dlatego nieeekologiczne wersje kasz są czasem bardzo gorzkie i nie do zjedzenia przez zbyt duża kumulację metali ciężkich i chemii.
Przepisik fajny bo na słodko! Pozdrawiam