Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami

  • 0,5 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 gruszki
  • ok. 10 śliwek węgierek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu (dowolnie)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • garść dowolnych orzechów
  • miód
przepis na 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
nabiał
Nabiał
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Bogata w witaminy i sole mineralne jest świetnym i odżywczym śniadaniem (nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej). Poza tym jest zasadotwórcza i ma działanie przeciwwirusowe. Bardzo polecam!

1. Kaszę jaglaną dokładnie przejrzyj w  poszukiwaniu obcych ziaren. 2. Upraż ją na małej i suchej patelni (najlepiej nieprzywieralnej), od czasu do czasu mieszając. Kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach będzie gotowa. 3. Przesyp ją na drobne sitko, sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą. 4. Wrzuć kaszę do gotującej się wody, dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i gotuj ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. 5. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Przed podaniem zamieszaj. 6. Tymczasem w drugim garnuszku umieść 1 łyżkę masła, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i gruszki. Wlej syrop z agawy i dodaj przyprawy. 7. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 8. Podawaj z ugotowaną kaszą i orzechami. Gdyby było niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę miodu lub dwie.

Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami
Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami

Zielone curry z kalafiorem i fasolką
Tort czudo, czyli rosyjski „tort cud”


Komentarze /8

  1. Przyznam, że kaszą jaglaną można mnie było z domu wygonić do czasu aż trafiłam na Twoje przepisy :)Gruszki i śliwki – ukochane smaki jesieni! Powiedz, jaką konkretną kaszę polecasz? Zauważyłam, że naprawdę różnią się smakiem. Po wielu próbach trafiłam na Symbio http://freedelikatesy.pl/kasza_jaglana_bio_500g_symbio.html i zdecydowanie smakuje najlepiej! Pozdrawiam :)

  2. po co się praży kaszę przed gotowaniem?

  3. polecam kaszę jaglaną firmy NATU
    Nie ma w niej w ogóle wspomnianej goryczy!

  4. Właśnie się zajadam tym pysznym śniadaniem :D Dodałam dodatkowo goji i chia :) Słodkie bardzo ale PYCHA

  5. Ekologiczna kasza jaglana nie jest w ogóle gorzka ;-) Ta gorycz bierze się stąd, że kasza, która tak potrafi wchłaniać i neutralizować toksyny z naszego organizmu robi dokładnie to samo z pestycydami w których rośnie. Dlatego nieeekologiczne wersje kasz są czasem bardzo gorzkie i nie do zjedzenia przez zbyt duża kumulację metali ciężkich i chemii.

    Przepisik fajny bo na słodko! Pozdrawiam