Zielone curry z kalafiorem i fasolką

  • 1 łyżka oleju roślinnego (ja użyłam ryżowego)
  • 3–4 łyżeczki zielonej pasty curry (większość dostępnych past jest bezglutenowa, ale dla pewności uważnie przeczytaj skład przed zakupem. Pasta nie może zawierać np. sosu sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 3 liście limonki kaffir
  • ½ kalafiora
  • ok. 200 g fasolki szparagowej
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • sok z 1 limonki
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • świeża kolendra
  • zielona chili
  • ½ łyżeczki soli
zielone curry z kalafiorem
przepis na 2 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
W przypadku uczulenia na ryby lub owoce morza trzeba sprawdzić skład pasty curry również pod tym kątem. Bardzo często znajduje się w nich sos rybny lub pasta z krewetek.

1. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj pastę curry i mieszaj energicznie przez 1 minutę, trzymając na dużym ogniu. 2. Dodaj mleczko kokosowe, liście kaffir, zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 3. Tymczasem podziel kalafior na różyczki i umyj pod bieżącą wodą. 4. Fasolkę umyj, odetnij końce i posiekaj na mniejsze kawałki. 5. Kiedy mleczko kokosowe będzie gotowe, dorzuć warzywa, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie kurkumę (jeśli chcesz zachować zielony, soczysty kolor fasolki, pomiń kurkumę) i dokładnie wymieszaj. Duś dodatkowe 5–6 minut. 6. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku szczyptą soli. 7. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili.

Zielone curry wegetariańskie i bezglutenowe
Zielona chili
Zielone curry z kalafiorem i fasolką

Chlebek dyniowo-bananowy bez jajek
Kasza jaglana z gruszkami i śliwkami


Napisz komentarz