Zielone curry z kalafiorem i fasolką
|
przepis na 2 porcje
W przypadku uczulenia na ryby lub owoce morza trzeba sprawdzić skład pasty curry również pod tym kątem. Bardzo często znajduje się w nich sos rybny lub pasta z krewetek. |
1. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj pastę curry i mieszaj energicznie przez 1 minutę, trzymając na dużym ogniu. 2. Dodaj mleczko kokosowe, liście kaffir, zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 3. Tymczasem podziel kalafior na różyczki i umyj pod bieżącą wodą. 4. Fasolkę umyj, odetnij końce i posiekaj na mniejsze kawałki. 5. Kiedy mleczko kokosowe będzie gotowe, dorzuć warzywa, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie kurkumę (jeśli chcesz zachować zielony, soczysty kolor fasolki, pomiń kurkumę) i dokładnie wymieszaj. Duś dodatkowe 5–6 minut. 6. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku szczyptą soli. 7. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili.