Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe
Bhaji
Sos jogurtowo-miętowy
|
![]() |
porcja na ok. 12–15 placuszków
Zawiera:
To proste, szybkie i klasyczne danie kuchni indyjskiej jest świetne dla osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Sos jogurtowy to moja niewegańska propozycja, ale możesz je podawać z różnymi sosami (chutneyami) np. pomidorowym, kolendrowym, ogórkowym. |
Bhaji
1. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. 2. Mieszając trzepaczką stopniowo dolewaj wody i odstaw na 10 minut. 3. W tym czasie posiekaj cebule w cienkie półplasterki. 4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę z kminkiem, kurkumą i chilli. 5. Smaż ok. 6 minut aż cebula zmięknie, na koniec dodając posiekaną kolendrę. 6. Przesyp cebulę z dodatkami do przygotowanej mąki i dokładnie wymieszaj. 7. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką gotową mieszankę i smaż na średnim ogniu obustronnie na rumiano (ok. 2–3 minut z każdej strony).
Sos jogurtowo-miętowy
Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, z grubsza porwaną miętą i cukrem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Placuszki mają przyjemny słodko-orzechowy smak.
Oby było więcej bezglutenowych i wegańskich przepisów;)
Postaram się :-)
Zdjęcia piękne!! Ciekawy przepis :)
Jak Ty robisz takie super zdjęcia?
Uchyl rąbka tajemnicy :)Sekretem jest lampa, czy super jasny obiektyw?
p.s. przepisy ekstra!
witam. strona bardzo ładnie zrobiona, gratuluję.
jedno mam tylko zastrzeżenie. mylisz kminek z kuminem.
w indyjskiej kuchni jest właśnie kumin stosowny. czyli kmin rzymski. podobna nazwa sprawia, że wiele osób myli te przyprawy. mają jednak całkowicie inny smak, więc fajnie jakbyś zmieniła w przepisach na poprawną nazwę, bo – kminek zamiast kuminu i masz całkiem inny smak potrawy. nie taki jak w oryginale być powinien, a szkoda zniechęcić ludzi do kuchni indyjskiej :)
pozdrawiam :)
Dzieki! Muszę się w nią zaopatrzyć :-)
proszę bardzo :) najlepiej kup w sklepie eko gdzie przyprawy są na wagę. pięknie pachną.
te pakowane to nie to samo. oj nie ;)
pozdr
to się chyba nazywa pakora