Ziemniaczane łódeczki

  • 15 małych ziemniaków
  • oliwa do skropienia
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • chilli lub pomidorki koktajlowe
  • kolendra, natka pietruszki do zrobienia żagla
  • opcjonalnie ser żółty (w wersji niewegańskiej)
Bezglutenowe dla dzieci
porcja na 30 łódeczek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
W kwestii dodatków masz pełną dowolność. Możesz również zrobić łódeczki np. z przepiórczych lub kurzych jajek ugotowanych na twardo.


1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na blasze lub naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. 3. Piecz przez ok. 30 minut, do przyrumienienia. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 5. W tym czasie przygotuj dodatki – pomidorki lub chilli pokrój w małe trójkąciki, jeśli dodajesz ser, zetrzyj go na tarce. 6. W ostudzone ziemniaki wbij wykałaczkę, posyp serem i nadziej kolejno zieleninę i chilli lub pomidorki. Łódeczki są gotowe do wypłynięcia ;-)

Łódeczki koreczki ziemniaczane na przyjęcie
Inspiracja z książki A. Adoree The Vintage Tea Party Year.

Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe
Mini pizzerki bez drożdży


Komentarze

Napisz komentarz