Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

  • 2 l wody
  • 2 skrzydła indyka lub porcja rosołowa z kury (ok. 1 kg)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera korzeniowego
  • biała część pora
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • dodatkowo świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • 6 pieczarek(opcjonalnie)

Lane kluski

  • 2 jajka
  • 4 łyżki miksu mąki bezglutenowej
  • szczypta soli
Rosół drobiowy bez kostki
porcja na 2 litry rosołu
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Lubczyk jest świetną alternatywą dla mało zdrowego maggi i nadaje potrawie głębi. Pamiętaj, że łatwo dodać go za dużo. Ilość podaną w przepisie możesz dowolnie zmnienić w zależności od własnych upodobań.


Rosół
1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody 2. Zagotuj, zdejmij szumowiny i gotuj na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez pół godziny. 3. W tym czasie przygotuj jarzynkę. Warzywa obierz i opłucz. 4. Marchewki, seler i pietruszkę podziel na dwie części. 5. Cebulę obierz tylko z wierzchniej (brudnej) warstwy łupinek i opal nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni (np. jeśli masz kuchenkę elektryczną). 6. Po pół godzinie dodaj do wywaru marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek, liście kapusty włoskiej oraz ziele angielskie, liść laurowy i ziarnisty pieprz. 7. Gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki przez 2 godziny. Rosół ma tylko delikatnie „pykać”, nie wrzeć. 8. Około 30 minut przed końcem gotowania dorzuć łodygę natki pietruszki. 9. Po 2 godzinach, kiedy rosół jest gotowy, wyłów warzywa i mięso. 10. Jeśli używasz pieczarek, przekrój je na ćwiartki i wrzuć do rosołu. Gotuj dodatkowe 5 minut. 11. Na koniec przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj łyżeczkę suszonego lubczyku. Pamiętaj, żeby solić z umiarem, rosół łatwo przesolić. 12. Podawaj na gorąco, posypany natką pietruszki, z pokrojonymi plasterkami wyłowionej marchewki oraz cienkim makaronem bezglutenowym, ryżem lub tak jak ja… z lanymi kluskami :-)


Lane kluski
1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub trzepaczką. 2. Dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. 3. W trakcie wlej odrobinę wody. 4. W garnku doprowadź wodę do wrzenia. 5. Ciasto wlej cienką strużką na gotującą wodę. Odczekaj ok. pół minuty (bezglutenowe kluski bardzo szybko można rozgotować) i wyłów je łyżką cedzakową na sitko. 6. Podawaj natychmiast z gorącym rosołem.

Rosół z indyka drobiowy z lubczykiem i pieczarkami

Domowy rosół jest jednym z moich ulubionych lekarstw na grypę i przeziębienie.

Rosół z lanymi kluskami
Rosół z indyka drobiowy z lubczykiem i pieczarkami
Rosół z indyka drobiowy z lubczykiem

Herbata na grypę i przeziębienie
Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe


Komentarze

  1. ja w moim rodzinnym domu jadałam rosół co niedzielę:) bywało, że na niego narzekałam ale teraz tak strasznie mi go brakuje:( ostatni raz to chyba z rok temu już jadłam rosół… muszę spróbować z kilkoma rodzajami mięsa, bo zazwyczaj gotowaliśmy tylko z kury:)

Napisz komentarz