Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe

Bhaji

  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml wody
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos jogurtowo-miętowy

  • 250 ml jogurtu
  • kilkanaście lisktów mięty
  • ½ łyżeczki cukru
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
Bezglutenowe Bhaji placki z maki z ciecierzycy
porcja na ok. 12–15 placuszków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zawiera:
nabiał
Nabiał
cukier
Cukier
To proste, szybkie i klasyczne danie kuchni indyjskiej jest świetne dla osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Sos jogurtowy to moja niewegańska propozycja, ale możesz je podawać z różnymi sosami (chutneyami) np. pomidorowym, kolendrowym, ogórkowym.


Bhaji
1. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. 2. Mieszając trzepaczką stopniowo dolewaj wody i odstaw na 10 minut. 3. W tym czasie posiekaj cebule w cienkie półplasterki. 4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę z kminkiem, kurkumą i chilli. 5. Smaż ok. 6 minut aż cebula zmięknie, na koniec dodając posiekaną kolendrę. 6. Przesyp cebulę z dodatkami do przygotowanej mąki i dokładnie wymieszaj. 7. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką gotową mieszankę i smaż na średnim ogniu obustronnie na rumiano (ok. 2–3 minut z każdej strony).


Sos jogurtowo-miętowy
Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, z grubsza porwaną miętą i cukrem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bezglutenowe indyjskie bhaji cebulowe z sosem jogurtowym

Placuszki mają przyjemny słodko-orzechowy smak.

Bezglutenowe placki cebulowe indyjskie Bhaji z maki z ciecierzycy
Sos jogurtowo-miętowy z limonką

Rosół drobiowy
Ziemniaczane łódeczki


Komentarze /8

  1. Oby było więcej bezglutenowych i wegańskich przepisów;)

  2. Zdjęcia piękne!! Ciekawy przepis :)

  3. Jak Ty robisz takie super zdjęcia?
    Uchyl rąbka tajemnicy :)Sekretem jest lampa, czy super jasny obiektyw?
    p.s. przepisy ekstra!

  4. witam. strona bardzo ładnie zrobiona, gratuluję.
    jedno mam tylko zastrzeżenie. mylisz kminek z kuminem.
    w indyjskiej kuchni jest właśnie kumin stosowny. czyli kmin rzymski. podobna nazwa sprawia, że wiele osób myli te przyprawy. mają jednak całkowicie inny smak, więc fajnie jakbyś zmieniła w przepisach na poprawną nazwę, bo – kminek zamiast kuminu i masz całkiem inny smak potrawy. nie taki jak w oryginale być powinien, a szkoda zniechęcić ludzi do kuchni indyjskiej :)
    pozdrawiam :)

  5. proszę bardzo :) najlepiej kup w sklepie eko gdzie przyprawy są na wagę. pięknie pachną.
    te pakowane to nie to samo. oj nie ;)

    pozdr

  6. to się chyba nazywa pakora