Curry z ciecierzycą
Dodatkowo
|
Przepis na 3–4 porcje
|
1. Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą zostaw na noc do namoczenia. 2. Po tym czasie zmień wodę i gotuj przez 45–60 minut (wody nie solimy!). 3. Rozgrzej olej na dużej patelni. 4. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. 5. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 6. Na patelnię dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i smaż przez 1 minutę, nie przerywając mieszania. 7. W moździerzu utrzyj kminek i ziarna kolendry. Dodaj je razem z drobno pokrojoną chilli i kurkumą na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, wciąż mieszając. 8. Wlej passatę pomidorową i wrzuć ugotowaną (i odsączoną) ciecierzycę, zamieszaj i duś 5 minut. 9. Dodaj mleko kokosowe i duś ok. 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu. 10. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sól, pieprz i wyciśnij sok z limonki. Zamieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. 11. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem posyp z grubsza posiekaną świeżą kolendrą.
Czy można użyć do tego przepisu ciecierzycy z puszki?
Tak
Do tego przepisu ma być duża puszka mleczka czy mała?
400 ml
Mam pytanie :) Powyższy przepis to porcja dla jakiej liczby osób?
Pozdrawiam,
Basia
Jest napisane w prawym górnym rogu (pod ikoną drukuj). Przepis na 3–4 porcje :-)
Dzięki za świetny przepis. To danie jest przepyszne!!!
Przepychota!
Dzięki za pomoc w początkach kulinarnych zmagań ;) Proste w przygotowaniu, a jaki efekt!