Bezglutenowe bagietki bez drożdży
|
przepis na 2 bagietki
Zamiast formy z wodą, możesz dorzucić na początku pieczenia 2–3 kostki lodu na dno piekarnika. |
1. Metalową formę do pieczenia wypełnioną wodą (ok. 2 cm) wstaw do piekarnika i nagrzej go do 220°C – utworzy się para. 2. Mąkę przesiej z solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 3. Osobno wymieszaj wodę z sodą i sokiem z cytryny. 4. Następnie przelej do mąki i wymieszaj delikatnie łyżką, zagarniając mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. 5. Kiedy ciasto będzie wymieszane, przełóż na posypaną mąką stolnicę. 6. Oprószonymi mąką dłońmi, delikatnie uformuj 2 bagietki (nie roluj!) i przełóż je odwracając do góry nogami na blachę posypaną mąką. 7. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25–30 minut. Po pierwszych 5 minutach wyjmij z piekarnika formę z wodą. Bagietki będą gotowe, kiedy wierzch ładnie się przyrumieni. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Ile jest sody i soku z cytryny?Wyświetla się 1 łyżeczki,to 1,5 łyżeczki czy 0,5 łyżeczki?
1,5 łyżeczki i tu i tu.. Mogę spytać jaką masz przeglądarkę? A widzisz ilość w opcji „drukuj”?
Dziękuje za odpowiedż.Mam Opere,w opcji drukuj wyświetla się dobrze ;)
Cześć,
tym razem postanowiłam się zmierzyć z bagietką, ale jak ją upiekłam, to po rozkrojeniu ciasto było wilgotne, więc wylądowała znów w piekarniku. Czy w środku powinna być raczej wilgotna czy sucha jak chlebek ? (Może to wina mojego piekarnika – na wyższej temperaturze wszystko spala, a na mniejszej chyba nie dopieka). Czy pieczesz może na termoobiegu ?
Właśnie przed chwilą smakowałąm zrobionę przeze mnie z powyższego przepisu bagietki. Wyszły :) zmieniłąm tylko mąkę, z kukurydzianej na ryżową więc bagietka była nieco brązowa ;)
a konkretnie jakiej mąki użyłaś (z jakiej firmy)?
SCHAR Miks B do wypieku chleba i kukurydziana, ryżowa z Balvitenu.
Witam, od wczoraj jestem na diecie bezglutenowej, jak zobaczyłam Twój blog to się bardzo ucieszyłam. Wszystko na zdjęciach wygląda super…aż chce się piec, gotować itd. Muszę jednak powiedzieć, że niestety się zawiodłam :( Postanowiłam dziś upiec swoją pierwszą bagietkę bezglutenową i skorzystałam z Twojego przepisu… nie wiem jak można uformować jakąkolwiek bagietkę z tej rzadkiej masy, którą otrzymałam po wymieszaniu składników podanych wyżej…może jest jakiś błąd w przepisie?
Bardzo mi przykro, masa powinna wyjść dość zwarta. Proszę spróbować może na początek upiec ten chleb: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb/
Jest na podstawie tego przepisu, ale nigdy nikt nie zgłaszał reklamacji ;-)
Jak w przepisie jest żeby dodać miks mąki bezglutenowej chlebowej, to mogę dodać tylko mąkę gryczaną? Oraz czy próbowałaś zrobić z tego przepisu chleb? Ciężko znaleźć przepis na chleb bez glutenu, drożdży, wegański… W końcu znalazłam, choć na bagietki. : )
Z samą gryką będzie zbyt kruche. A na chlebek przepis na tej samej podstawie: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb/
Witam:) Na jakiej podstawie dowiedziała się Pani że nie powinna jeść produktów z glutenem?;) czy znacząco gorzej się Pani czuła po zjedzeniu takich z glutenem? ja niby nie powinnam jeść takich z glutenem ale nie czuję różnicy z czy bez..:( moze to kwestia czasu? ps:bagietki wyglądją pięknie, chętnie spróbuję zrobić:) czy to jest jakiś specjalny miks:”200 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej”? Pozdrawiam serdecznie:)
Witam :) Bułeczki są wyśmienite! Nareszcie odnalazłam swój ideał! Mam tylko pytanie do autorki lub też do użytkowników, czy wiecie ile bagietki mają kalorii? Może ktoś liczył i chciałby się podzielić tą wiadomością? :)
Dzień dobry!
Robiłam wczoraj pierwszy raz bagietki – wyszły twarde, zbite i niedopieczone w środku :-(
Jakaś podpowiedź co mogło pójść nie tak?
Procedura jak w przepisie…
Upiekłam. Wyglądają apetycznie, mają dobry smak. Są zbyt mocno spieczone na zewnątrz i zbyt wilgotne w środku. Następnym razem upiekę je w 200°C.
Dziękuję za przepis! :-):-*
Szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia! :-D
Cieszę się! jeśli masz Instagram to możesz zapostowac zdjęcie z #bezokruszka Na pewno zobaczę ;-)
Bagietki super!Miałam mix it Dunkel Mix it Rustico do wypieku chleba z tej samej firmy i wyszły.
Czy przechowywać je na wierzchu czy w lodówce?
Super! Ja trzymam owinięte w ręcznik kuchenny na zewnątrz.