Bezglutenowy chleb

  • 200 g miksu mąki bezglutenowej np. chlebowej
  • 100 g mąki ryżowej + do podsypania
  • 100 g mąki z ciecierzycy (można użyć innej np. z tapioki, sorgo, orzechowej)
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml maślanki
  • 1 jajko
przepis na 1 bochenek
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Dla mnie ten chleb to objawienie, zwłaszcza, że w mojej kuchni nie używam również drożdży. Możesz także użyć samego miksu bezglutenowego (400 g).


1. Mąki przesiej z sodą i solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 2. Osobno wymieszaj maślankę oraz jajko. 3. Przelej do mąki i wymieszaj drewnianą łyżką, zagarniając mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. 4. Kiedy poczujesz, że jest elastyczne, ale nie klejące się, przełóż na podsypaną mąką stolnicę. 5. Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie uformuj kulę i przełóż odwracając do góry nogami na blachę posypaną mąką. 6. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcie i skrop wierzch kilkoma kroplami wody. 7. Wstaw do nagrzanego na 220°C piekarnika i piecz przez 20 minut. 8. Po tym czasie zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 20 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy wierzch ładnie się przyrumieni, a postukany w spód, wyda głuchy dźwięk. 9. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia. Chleb smakuje najlepiej tego samego dnia.

Bezglutenowy chleb bez drożdży na sodzie w piekarniku

W trakcie pieczenia dorzuć na dno piekarnika 2–3 kostki lodu. Para, która wytworzy się podczas topienia, będzie miała cudowny wpływ na skórkę chleba, robiąc ją jeszcze bardziej chrupiącą.

Bezglutenowy chleb bez drożdży na sodzie
Bezglutenowy chleb bez drożdży na sodzie
Bezglutenowy chleb bez drożdży na sodzie
Przepis na ten chleb to wariacja klasycznego irlandzkiego chleba na sodzie.

Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado
Rosyjskie syrniki (serniczki)


Komentarze /38

  1. Bardzo fajne fotki :)

  2. patrzę i głodnieję.
    upiekę po uzupełnieniu mącznych zapasów i zdecydowaniu, czym zastąpić maślankę (woda vs. mleko sojowe)

    Dziękuję za przepis!

    • Hmm.. może spróbuj dodać do mleka sojowego (lub koziego jeśli możesz) 1½ łyżki soku z cytryny, wymieszaj i odczekaj kilka minut przed użyciem. Albo woda z octem jabłkowym w takich samych proporcjach?
      Pozdrawiam!

  3. Cześć. Bardzo, bardzo, BARDZO Ci dziękuję za ten przepis. Kocham pieczywo, a z powodu diety przeciwgrzybiczej i bezglutenowej nie mogłam sobie na nie ostatnio (kilka m-cy) pozwolić. Twój chleb okazał się być fenomenalnym rozwiązaniem. Świeży, chrupiący, prosto z pieca. Mniaaam! ^^
    Ponieważ mleko też chwilowo odstawiłam, wiec użyłam mleka sojowego (z cytryną) za pierwszym razem i mleka ryżowego (tez z cytryna) za drugim razem. Oba efekty świetne. Ponieważ mąki z ciecierzycy nie miałam, użyłam 300g mixu i 100g mąki z brązowego ryżu, dzięki czemu chlebek miał piękny brązowawy kolor.
    Pierwszy chleb od bardzo długiego czasu, który nie wywołał u mnie zadnej alergii i który na dodatek smakował jak niebo w ustach. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam ciepło ;)

  4. Super będzie jeżeli jeszcze znacie miks mąk do chleba bez mąk nastepujących: orkiszowa ,żytnia, pszenna(oczywista), owsiana i kukurydziana. Czy istnieje takowy? Jeżli tak to na kolanach do sklepu sie powlokę, chwaląc ten blog głośnymi okrzykami!!!

  5. Niestety, nie zauważyłąm obecności jajka. Ze mna koniec, jeżeli chodzi o chleb…

  6. Aga

    Cudowny chleb, muszę się powstrzymywać, aby do niego nie podbiec i nie zjeść go na 1 chaps :)
    Mąkę z ciecierzycy zastąpiłam quinoa, gryczaną i jaglaną po trochu. Wyrósł, jest chrupiący – idealny!

    • Aga, znam to uczucie i powiem Ci, że z reguły nie daję rady się powstrzymać ;-) Cieszę się, że i tobie zasmakował. Pozdrawiam!

  7. Aga

    W tej chwili pięknie mi rośnie kula chleba z Mixu B Scharr, teffu, ararutu, gryki i tapioki. Maślankę zastąpiłam napojem ryżowym, jak poprzednio, dodałam trochę psyllium i 2 łyżki oleju ryżowego. A może niepotrzebnie? Jak uważasz? Za 20 minut będę przestępować z nogi na nogę, nie mogąc się doczekać aż ostygnie ;-) Pachnie wybornie!

  8. Aga

    Przepraszam, że tak post pod postem, ale chleb wyszedł tak pyszny, że ach! Lepszy niż poprzedni, mniej zbity, bardziej pulchny w środku, zupełnie jak “zwykły” chleb. Dziękuję! To pierwszy bezglutenowy chleb, a sporo już ich zrobiłam, który daje się tak łatwo modyfikować i zawsze się udaje :)

  9. Też zrobiłam,masz super bloga,pozdrawiam…. ;)

  10. Zrobiłam na mleku sojowym z cytryną. Fajnie wyrósł tylko przebija specyficzny zapach i smak z sody oczyszczonej. Czy któraś z przedmówczyń miała taki problem?
    pozdrawiam

    • Monelina,a jakich mąk użyłaś?Osobiście nie mam przekonania, we własnej kuchni,do mąki sojowej ,bo wyczuwam jej specyficzny posmak w wypiekach,i to mi osobiście przeszkadza,dlatego i mleka sojowego unikam,chociaż przetworzone wyroby z soi już chętnie wykorzystuję.Pozdrawiam.
      p.s. do miksów bezglutenowych natomiast, chętnie wykorzystuję mąkę gryczaną i ryżową ;)

  11. Użyłam mąki gryczanej (200g), jaglanej (100g) i kukurydzianej (100g) lub ziemniaczanej. Robiłam już wersje z wodą z cytryną i zmniejszyłam ilośc sody ale i tak posmak pozostał i chleb mniej wyrósł. A nawet dodając zamiast sody proszku do pieczenia i omijając cytrynę, smak nie jest satysfakcjonujący. Może rzeczywiście pozmieniam rodzaje mąk?
    Pozdrawiam:)

  12. ola

    Bardzo proszę o podanie mi tego przepisu z proporcją składników gdy zmniejszę ilość mąki o połowę czyli łącznie 200g :)

  13. Ela

    Pięknie wygląda :)
    a czy zamiast mąki z ciecierzycy mogę użyć amarantusa ?

    • Mąkę z amarantusa radzę używać w niewielkich ilościach (1–2 łyżki na bochenek), ponieważ ma bardzo intensywny smak. Można dodać np. gryczanej.

  14. Ela

    bardzo dziękuję za radę,
    jutro spróbuję swoich sił:)

    pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych, pachnących i smacznych Świąt !

  15. Czy chleb wyjdzie dając 400g mąki gryczanej i zamiast maślanki mleko sojowe ? :)

    • Niestety nie. O ile maślanke możesz zastąpić woda z octem jabłkowym (piszę o tym w komentarzach wyżej) o przy jednej mące będzie bardzo bardzo kruchy

  16. a maslanka jakiej firmy

  17. Czy zamiast mąki ryżowej i z ciecierzycy może być kukurydziana i kasztanowa?

  18. W końcu znalazłem to czego szukałem.

  19. Bardzo dobry artykuł, zapiszę go sobię. Jak za jakiś czas będzie mi potrzbny to go łatwiej znajdę.

  20. Prosze mi napisać jaki jest odpowiedni skład mixu mąk bezglutenowych. Ja mieszkam w Anglii i korzystajac z tutejszych mixow niestety nie moge zrobic chleba wedlug tego przepisu bo wychodzi masa o konsystencji śmietany.

  21. Nie wiem co zrobiłam źle, ale chleb smakuje jak soda i nie da się do jeść. Po zjedzeniu zaledwie pół kawałka kromki mam straszną zgagę. A sody dałam wg. przepisu.

  22. Bardzo ciekawy przepis na chleb bez drożdży i zakwasu. Nie mogę jednak używać jajek i maślanki. Co najlepiej zastąpi maślankę? Mleko sojowe czy woda? Czy zamiast jajka wystarczy dodać więcej płynu? Pomóżcie, bo nie mam doświadczenia, a pierwsze kroki były wprost opłakane.

  23. Jaki pyszny Twój chlebek! Szukałam dobrego przepisu na chleb od jakiegoś czasu, bo wyszła mi nietolerancja na gluten, jaja, drożdże i kukurydzę… Więc się lekko załamałam. Dzisiaj spróbowałam zrobić Twój chlebek z lekką modyfikacją, bowiem zamiast maślanki użyłam 350 ml wody i 1,5 łyżki octu jabłkowego, tak jak napisałaś powyżej. Jajka nie trzeba było, ciasto się ślicznie kleiło :) Piekłam troszkę dłużej bo najpierw 20 minut na 220, a potem około 40 minut na 180 stopniach. Właśnie się nim zajadam. Pychotka! Dziękuję Ci, jesteś moją mistrzynią piekarnictwa i uratowałaś mnie od śmierci głodowej z powodu braku chleba! :)

  24. Witam,
    czy chleb sie kruszy czy podobny jest do “zwyklego” chleba?
    Bezglutenowe chleby, ktore do tej pory pieklam strasznie sie kruszyly i np. zrobienie z nich kanapki na wynos bylo
    Porazka

    • Jest bardziej kruchy od zwykłego, glutenowego, ale kanapkę da się zrobić :-)
      Najlepszy i najmniej kruchy jest pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu.

  25. Witam. Czy zamiast maslanki moge uzyc np jogurtu naturalnego?

  26. Agnieszko, mnie cieszy jedynie fakt, ze w markecie sa jakiekolwiek chleby bezglutenowe. Nie podoba mi sie sklad chleba bg w Lidlu, nie akceptuje tez zbytnio jego smaku. Ale jak jestem w obcym miescie, to wiem, ze w Lidlu zawsze znajde cos do jedzenia. A chleb Schaera zgadzam sie jest wysmienity.

Napisz komentarz