Zupa krem pietruszkowa

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
zupa krem pietruszkowa wegańska
PORCJA DLA 4 OSÓB
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Jeśli masz ochotę, możesz do każdej porcji dodać kleks śmietany. Zrównoważy to słodycz korzenia pietruszki.


1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. 2. Wrzuć do niego posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Duś pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cebula będzie miękka, wlej bulion, wrzuć pokrojoną w kostkę pietruszkę i doprowadź do wrzenia. 4. Gotuj na średnim ogniu, aż pietruszka będzie miękka (20–30 minut). Dopraw solą i pieprzem. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.

zupa krem z korzenia pietruszki wegańska bez jablka
zupa krem z korzenia pietruszki wegańska bez jablka

Bezglutenowe bagietki bez drożdży
Mini omlety


Komentarze

  1. Pyszne!! Lubie zupe z korzenia

Napisz komentarz