Zupa krem pietruszkowa
|
PORCJA DLA 4 OSÓB
Jeśli masz ochotę, możesz do każdej porcji dodać kleks śmietany. Zrównoważy to słodycz korzenia pietruszki. |
1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. 2. Wrzuć do niego posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Duś pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cebula będzie miękka, wlej bulion, wrzuć pokrojoną w kostkę pietruszkę i doprowadź do wrzenia. 4. Gotuj na średnim ogniu, aż pietruszka będzie miękka (20–30 minut). Dopraw solą i pieprzem. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.
Pyszne!! Lubie zupe z korzenia