Bezglutenowe bagietki bez drożdży

  • 200 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej
  • 100 g mąki ryżowej + do podsypania
  • 100 g mąki kukurydzianej (można użyć innej np. sojowej, z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki soku z cytryny
  • 360 ml wody
Bezglutenowe bagietki bez drożdży na sodzie
przepis na 2 bagietki
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zamiast formy z wodą, możesz dorzucić na początku pieczenia 2–3 kostki lodu na dno piekarnika.


1. Metalową formę do pieczenia wypełnioną wodą (ok. 2 cm) wstaw do piekarnika i nagrzej go do 220°C – utworzy się para. 2. Mąkę przesiej z solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 3. Osobno wymieszaj wodę z sodą i sokiem z cytryny. 4. Następnie przelej do mąki i wymieszaj delikatnie łyżką, zagarniając mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. 5. Kiedy ciasto będzie wymieszane, przełóż na posypaną mąką stolnicę. 6. Oprószonymi mąką dłońmi, delikatnie uformuj 2 bagietki (nie roluj!) i przełóż je odwracając do góry nogami na blachę posypaną mąką. 7. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25–30 minut. Po pierwszych 5 minutach wyjmij z piekarnika formę z wodą. Bagietki będą gotowe, kiedy wierzch ładnie się przyrumieni. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.

Bezglutenowe bagietki bez drożdży na sodzie
Bezglutenowe bagietki bez drożdży na sodzie
Bezglutenowe bagietki bez drożdży na sodzie
Bezglutenowe bagietki bez drożdży na sodzie

Dżem z dyni i jabłek z fruktozą
Zupa krem pietruszkowa


Komentarze /14

  1. Ile jest sody i soku z cytryny?Wyświetla się 1 łyżeczki,to 1,5 łyżeczki czy 0,5 łyżeczki?

  2. Dziękuje za odpowiedż.Mam Opere,w opcji drukuj wyświetla się dobrze ;)

  3. Cześć,

    tym razem postanowiłam się zmierzyć z bagietką, ale jak ją upiekłam, to po rozkrojeniu ciasto było wilgotne, więc wylądowała znów w piekarniku. Czy w środku powinna być raczej wilgotna czy sucha jak chlebek ? (Może to wina mojego piekarnika – na wyższej temperaturze wszystko spala, a na mniejszej chyba nie dopieka). Czy pieczesz może na termoobiegu ?

  4. Właśnie przed chwilą smakowałąm zrobionę przeze mnie z powyższego przepisu bagietki. Wyszły :) zmieniłąm tylko mąkę, z kukurydzianej na ryżową więc bagietka była nieco brązowa ;)

  5. a konkretnie jakiej mąki użyłaś (z jakiej firmy)?

  6. Witam, od wczoraj jestem na diecie bezglutenowej, jak zobaczyłam Twój blog to się bardzo ucieszyłam. Wszystko na zdjęciach wygląda super…aż chce się piec, gotować itd. Muszę jednak powiedzieć, że niestety się zawiodłam :( Postanowiłam dziś upiec swoją pierwszą bagietkę bezglutenową i skorzystałam z Twojego przepisu… nie wiem jak można uformować jakąkolwiek bagietkę z tej rzadkiej masy, którą otrzymałam po wymieszaniu składników podanych wyżej…może jest jakiś błąd w przepisie?

  7. Jak w przepisie jest żeby dodać miks mąki bezglutenowej chlebowej, to mogę dodać tylko mąkę gryczaną? Oraz czy próbowałaś zrobić z tego przepisu chleb? Ciężko znaleźć przepis na chleb bez glutenu, drożdży, wegański… W końcu znalazłam, choć na bagietki. : )

  8. Witam:) Na jakiej podstawie dowiedziała się Pani że nie powinna jeść produktów z glutenem?;) czy znacząco gorzej się Pani czuła po zjedzeniu takich z glutenem? ja niby nie powinnam jeść takich z glutenem ale nie czuję różnicy z czy bez..:( moze to kwestia czasu? ps:bagietki wyglądją pięknie, chętnie spróbuję zrobić:) czy to jest jakiś specjalny miks:”200 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej”? Pozdrawiam serdecznie:)

  9. Ada

    Witam :) Bułeczki są wyśmienite! Nareszcie odnalazłam swój ideał! Mam tylko pytanie do autorki lub też do użytkowników, czy wiecie ile bagietki mają kalorii? Może ktoś liczył i chciałby się podzielić tą wiadomością? :)

  10. Dzień dobry!
    Robiłam wczoraj pierwszy raz bagietki – wyszły twarde, zbite i niedopieczone w środku :-(
    Jakaś podpowiedź co mogło pójść nie tak?
    Procedura jak w przepisie…

Napisz komentarz