Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Barszcz czysty

Bulion warzywny

  • 3 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 mała gałązka natki pietruszki
  • 1 mała gałązka koperku

Barszcz

  • 1,5 kg buraków
  • 2 plasterki suszonego grzybka (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz (nie za dużo)
  • sól
Barszczyk czysty czerwony
Przepis na 1,5 l barszczyku
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


1. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj. Dorzuć obrane składniki bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (licząc od zagotowania). 2. Tymczasem obierz buraki i pokrój je na mniejsze kawałki. 3. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i włóż buraki wraz z suszonymi grzybkami. 4. Ponownie zagotuj i trzymaj na maleńkim ogniu 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania, dodaj 2 ząbki czosnku i liść laurowy. 5. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, wyjmij buraki, grzybki i czosnek, pomagając sobie łyżką cedzakową. 6. Dopraw solą i pieprzem (ostrożnie, bo łatwo go przepieprzyć), wlej sok z cytryny i zamieszaj. Barszcz nabierze pełni smaku min. 8 godzin po ugotowaniu, dlatego najlepiej przygotować go na wieczór. Następnego dnia będzie świetnym dodatkiem do paczuszek z ciasta francuskiego lub bezglutenowych pierogów z kapustą.

Barszcz czysty czerwony bez mięsa
Barszczyk czysty czerwony wegetariański

Bezglutenowy chleb owsiany na zakwasie
Paczuszki z ciasta francuskiego z kozim serem