Paczuszki z ciasta francuskiego z kozim serem
|
Przepis na 12 paczuszek
Zawiera:
Gotowe bezglutenowe ciasto francuskie firmy Balviten zachowuje się i smakuje jak te z mąki pszennej – ręczę, że nikt się nie zorientuje, że to bezglutenowy wypiek :-) |
1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj posiekanego w piórka pora. Smaż chwilkę, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dopraw solą i pieprzem. 2. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na ok. 4 mm (mniej więcej o połowę grubości gotowego ciasta). 3. Podziel na 4 kwadraty i umieść je w natłuszczonej olejem formie na muffinki. Nie dociskaj do dna. To samo powtórz z dwoma kolejnym płatami. 4. Na ciasto wyłóż podsmażony por, plasterek koziego sera (ok. 5–7 mm), posyp czarnuszką i umieść kilka listków tymianku. 5. Ser skrop kilkoma kroplami oliwy i dokładnie ściśnij rogi ciasta. 6. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez 17–20 minut w temp. 200˚C. 7. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je przez kilka minut i wyjmij z foremek, podważając delikatnie nożem. Najlepiej smakują na ciepło z kubkiem gorącego czystego barszczyku.
Jeśli nie masz formy na muffinki, możesz upiec paczuszki na papierze, na blasze do pieczenia. Wyjdą wtedy bardziej płaskie, ale równie sympatyczne.