Barszcz czysty
Bulion warzywny
Barszcz
|
Przepis na 1,5 l barszczyku
|
1. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj. Dorzuć obrane składniki bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (licząc od zagotowania). 2. Tymczasem obierz buraki i pokrój je na mniejsze kawałki. 3. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i włóż buraki wraz z suszonymi grzybkami. 4. Ponownie zagotuj i trzymaj na maleńkim ogniu 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania, dodaj 2 ząbki czosnku i liść laurowy. 5. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, wyjmij buraki, grzybki i czosnek, pomagając sobie łyżką cedzakową. 6. Dopraw solą i pieprzem (ostrożnie, bo łatwo go przepieprzyć), wlej sok z cytryny i zamieszaj. Barszcz nabierze pełni smaku min. 8 godzin po ugotowaniu, dlatego najlepiej przygotować go na wieczór. Następnego dnia będzie świetnym dodatkiem do paczuszek z ciasta francuskiego lub bezglutenowych pierogów z kapustą.
A co to jest koło barszczyku. … ;)
http://bezokruszka.pl/paczuszki-z-ciasta-francuskiego-z-kozim-serem/ :)