Zupa z zielonego groszku
|
przepis na 2–3 porcje
Zupa świetnie smakuje z bezglutenowym tostem, albo waflem ryżowym podanym z twarogiem (w opcji niewegańskiej). |
1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i dodaj pokrojoną cebulę. 2. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. 3. Dodaj drobno pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i miętę i smaż minutę, nie przerywając mieszania. 4. Wsyp mrożony groszek, wlej bulion, wymieszaj i zagotuj. 5. Gotuj na średnim ogniu 10–12 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. 7. Zupa jest najsmaczniejsza po min. 2–3 godzinach od ugotowania. Podawaj gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną natką pietruszki.
piękne zdjęcie zupki, nie mogę się napatrzeć. pewnie dlatego że zielonością daje po oczach, a tego mi bardzo brakuje po zimie :)
ile gram powinna miec paczka mrozonego groszku?? :)
400-450 g :-)
Zupka pyszna ale skorka z groszku zostala twarda… nie wiem dlaczego :(
bo taką zupę po zmiksowaniu trzeba jeszcze przetrzeć przez sitko.