Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 400 ml wody + 6 łyżek
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie z kapusty czerwonej i pora

  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g kapusty czerwonej
  • zielona część pora
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wody
  • sól

Sos selerowy

  • 1 duży korzeń selera
  • 1 mała cebula
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1½ łyżki mąki ryżowej
  • biały pieprz
  • sól
  • duża garść natki pietruszki do podania
naleśniki z kapustą czerwoną, porem i sosem z selera
Przepis na 8 NALEŚNIKÓW
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja


Naleśniki kukurydziane
1. Jajka rozbij do miski i roztrzep je razem z solą. 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kubeczku z 6 łyżkami wody i dodaj do jajek. 3. Wlej wodę i zamieszaj. 4. Stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 5. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20–30 minut, żeby ciasto dopoczęło. 6. Przed smażeniem naleśników dodaj 2 łyżki oleju. 7. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, nie rumieniąc za bardzo. 8. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz i trzymaj przykryte pod czystym ręcznikiem kuchennym.


Nadzienie
1. Kapustę i pora dokładnie umyj i usuń wierzchnie liście. 2. Kapustę przekrój na  pół i wytnij głąb, a resztę poszatkuj. 3. Por przekrój na pół i posiekaj w piórka. 4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. 5. Dorzuć posiekany drobno czosnek oraz tymianek i smaż 1 minutę, nie przerywając mieszania. 6. Dodaj kapustę, pora i podlej wodą. Dokładnie zamieszaj i duś na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.


Sos selerowy
1. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Seler obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Dodaj do cebuli, chwilę podsmaż i wlej 1½ szkl. wywaru. Gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. 3. Całość zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać gładki sos. 4. Resztę wywaru rozmieszaj z mąką ryżową i wlej do garnka z sosem. 5. Dodaj sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową i zagotuj mieszając. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 1 minutę.


1. Odlej połowę sosu do podania, a resztę wlej na patelnię z kapustą i podgrzewaj mieszając przez minutę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 2. Nadzienie nałóż na połowę naleśnika, złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Podawaj polane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

naleśniki kukurydziane bezglutenowe z kapustą czerwoną i sosem z selera
naleśniki kukurydziane bezglutenowe z kapustą czerwoną i sosem z selera
naleśniki kukurydziane bezglutenowe z kapustą czerwoną i sosem z selera

Naturalne mąki bezglutenowe
Zupa z zielonego groszku


Komentarze /6

  1. Oo, ciekawy przepis! Uwielbiam kapustę czerwoną i pora :) Muszę wypróbować ten przepis, tylko zastanawiam się, czy można czymś zastąpić sos z selera, bo aktualnie jestem za granicą i jakoś nie mogę tutaj nigdzie kupić selera :| ani korzenia pietruszki, choć przynajmniej natkę bez problemu można dostać. A naleśniki z mąki kukurydzianej robię sobie zwykle tak na słodko i tak mi smakują, że jem czasem bez dodatków nawet:D

    • Aniu, ten sos przypomina sos beszamelowy więc jeśli możesz jeść nabiał, to może spróbuj go nim zastąpić. Zastanawiam się jeszcze nad opcją zastąpienia selera pasternakiem (jeśli u Ciebie jest dostępny). Sos w tym daniu jest ważnym składnikiem, bez niego naleśniki są troszkę suche. Poza tym wiąże farsz z kapusty ;-)

  2. hm strasznie mi się ten naleśnik kruszy.. co robię źle? :(

    • Te nalesniki nigdy nie będą tak elastyczne jak tradycyjne (taki urok mąki kukurydzianej), ale nie powinny się „strasznie kruszyć”. Naleśnik nie może byc za gruby, a po usmażeniu koniecznie trzymaj je przykryte pod ręcznikiem kuchennym. Pod wpływem ciepła odpocznie i powinien lepiej się formować.

  3. Naleśniki wyszły genialne, już kiedyś probowałem je zrobić, nie wyszły mi totalnie. Tutaj różnica kolosalna, polecam przepis :)

  4. Mała wskazówka – dodałam niecałe 50g mąki gryczanej i wyszły plastyczne, wyglądają i smakują bardzo podobnie jak glutenowe :-)

Napisz komentarz