Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera
Bezglutenowe naleśniki kukurydziane
Nadzienie z kapusty czerwonej i pora
Sos selerowy
|
Przepis na 8 NALEŚNIKÓW
Zawiera:
|
Naleśniki kukurydziane
1. Jajka rozbij do miski i roztrzep je razem z solą. 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kubeczku z 6 łyżkami wody i dodaj do jajek. 3. Wlej wodę i zamieszaj. 4. Stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości śmietanki, bez grudek. 5. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20–30 minut, żeby ciasto dopoczęło. 6. Przed smażeniem naleśników dodaj 2 łyżki oleju. 7. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, nie rumieniąc za bardzo. 8. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz i trzymaj przykryte pod czystym ręcznikiem kuchennym.
Nadzienie
1. Kapustę i pora dokładnie umyj i usuń wierzchnie liście. 2. Kapustę przekrój na pół i wytnij głąb, a resztę poszatkuj. 3. Por przekrój na pół i posiekaj w piórka. 4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. 5. Dorzuć posiekany drobno czosnek oraz tymianek i smaż 1 minutę, nie przerywając mieszania. 6. Dodaj kapustę, pora i podlej wodą. Dokładnie zamieszaj i duś na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Sos selerowy
1. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Seler obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Dodaj do cebuli, chwilę podsmaż i wlej 1½ szkl. wywaru. Gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. 3. Całość zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać gładki sos. 4. Resztę wywaru rozmieszaj z mąką ryżową i wlej do garnka z sosem. 5. Dodaj sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową i zagotuj mieszając. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
1. Odlej połowę sosu do podania, a resztę wlej na patelnię z kapustą i podgrzewaj mieszając przez minutę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 2. Nadzienie nałóż na połowę naleśnika, złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Podawaj polane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Oo, ciekawy przepis! Uwielbiam kapustę czerwoną i pora :) Muszę wypróbować ten przepis, tylko zastanawiam się, czy można czymś zastąpić sos z selera, bo aktualnie jestem za granicą i jakoś nie mogę tutaj nigdzie kupić selera :| ani korzenia pietruszki, choć przynajmniej natkę bez problemu można dostać. A naleśniki z mąki kukurydzianej robię sobie zwykle tak na słodko i tak mi smakują, że jem czasem bez dodatków nawet:D
Aniu, ten sos przypomina sos beszamelowy więc jeśli możesz jeść nabiał, to może spróbuj go nim zastąpić. Zastanawiam się jeszcze nad opcją zastąpienia selera pasternakiem (jeśli u Ciebie jest dostępny). Sos w tym daniu jest ważnym składnikiem, bez niego naleśniki są troszkę suche. Poza tym wiąże farsz z kapusty ;-)
hm strasznie mi się ten naleśnik kruszy.. co robię źle? :(
Te nalesniki nigdy nie będą tak elastyczne jak tradycyjne (taki urok mąki kukurydzianej), ale nie powinny się „strasznie kruszyć”. Naleśnik nie może byc za gruby, a po usmażeniu koniecznie trzymaj je przykryte pod ręcznikiem kuchennym. Pod wpływem ciepła odpocznie i powinien lepiej się formować.
Naleśniki wyszły genialne, już kiedyś probowałem je zrobić, nie wyszły mi totalnie. Tutaj różnica kolosalna, polecam przepis :)
Mała wskazówka – dodałam niecałe 50g mąki gryczanej i wyszły plastyczne, wyglądają i smakują bardzo podobnie jak glutenowe :-)