Zupa z zielonego groszku

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 l bulionu warzywnego (możesz dać mniej, aby zupa była gęstsza
  • 1½ łyżeczki suszonej mięty lub listki oberwane z 1 gałązki świeżej mięty
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do skropienia
  • natka pietruszki do podania
Zupa bezglutenowa z zielonego groszku z miętą
przepis na 2–3 porcje
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański
Zupa świetnie smakuje z bezglutenowym tostem, albo waflem ryżowym podanym z twarogiem (w opcji niewegańskiej).


1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i dodaj pokrojoną cebulę. 2. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. 3. Dodaj drobno pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i miętę i smaż minutę, nie przerywając mieszania. 4. Wsyp mrożony groszek, wlej bulion, wymieszaj i zagotuj. 5. Gotuj na średnim ogniu 10–12 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. 7. Zupa jest najsmaczniejsza po min. 2–3 godzinach od ugotowania. Podawaj gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną natką pietruszki.

Zupa bezglutenowa z zielonego groszku z miętą
Zupa bezglutenowa z zielonego groszku z miętą

Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera
Szarlotka owsiana bezglutenowa


Komentarze /5

  1. piękne zdjęcie zupki, nie mogę się napatrzeć. pewnie dlatego że zielonością daje po oczach, a tego mi bardzo brakuje po zimie :)

  2. ile gram powinna miec paczka mrozonego groszku?? :)

  3. Zupka pyszna ale skorka z groszku zostala twarda… nie wiem dlaczego :(

  4. bo taką zupę po zmiksowaniu trzeba jeszcze przetrzeć przez sitko.