Chlebek dyniowo-bananowy bez jajek

  • 230 g miksu mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • ok. 400–500 g obranego miąższu z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 1 duży rozgnieciony i dojrzały banan
  • 80 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 80 ml mleka (można użyć np. ryżowego)
  • duża garść rodzynek
Chlebek dyniowy bananowy bezglutenowy bez jajek
PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 11×30 CM
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
nabiał
Nabiał
Świetnie smakuje jako „samograj” lub podany z wymieszanymi w miodzie pestkami z dyni.


Purée z dyni
1. Umyj, obierz i oczyść z pestek pokrojoną dynię. Pokrój miąższ w kostkę i włóż do durszlaka. 2. Do średniego garnka wlej pół szklanki wody i zagotuj. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 3. Gotuj na parze 15–20 minut. 4. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem, blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito. 5. Do ciasta będziesz potrzebować 300 g gotowego purée. Wymieszaj je z rozgniecionym bananem.

Ciasto
1. Wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. 3. Następnie dodaj purée z dyni z wymieszanym bananem i mleko. Dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Partiami dodawaj mąkę z przyprawami wciąż mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj rodzynki i jeszcze raz zamieszaj. 6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Piecz ok. 50 minut w 180˚C. Krój po całkowitym wystudzeniu.

Ciasto bezglutenowe dyniowo-bananowe bez jajek
Ciasto bezglutenowe dyniowo-bananowe bez jajek
Ciasto bezglutenowe dyniowo-bananowe bez jajek

Dynia butternut faszerowana sałatką z quinoą (komosą ryżową)
Zielone curry z kalafiorem i fasolką


Komentarze /8

  1. A.

    Wspaniałe, inspirujące przepisy i zdjęcia! Powodzenia i oby tak dalej! :)

  2. Nie wiem co jest tu bardziej obłędne: zdjęcia, sam przepis czy fakt, że naprawdę wychodzi? Nie jestem mocna w pieczeniu, a ten chlebek udał mi się wybornie :0 Wszystkie składniki kupiłam na freedelikatesy.pl – może to, że takiemu beztalenciu się udało to zasługa jakości składników? Jakiej mąki najczęściej używasz do wypieków? Pozdrawiam!

  3. Co to jest “miks mąk bezglutenowych”? Nie można napisać jakich mąk używa się do przepisu?

    • Na rynku jest wiele dostępnych miksów uniwersalnych (np. Schar, Bezgluten, Balviten). Korzystam w większości z gotowych mieszanek mąk, dlatego nazywam je miksem. Kiedy używam poszczególnych np. ryżowa, gryczana, zawsze je wymieniam w przepisie.

  4. Witam, mam pytanie czy można zastąpić czymś dynie w tym przepisie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz :)

  5. mniamm pysznie to wszystko wyglada , ale brakuje mi malego wyjasnienia o kalorycznosci przepisow :) jesli mozna dodac to plisss

    pozdrawiam cieplutko

  6. Nigdzie juz nie mozna kupić dyni… Czym mozna ja zastąpić ?

  7. Apetycznie wygląda! Muszę koniecznie wypróbować przez weekend. Czekam na kolejne inspiracje kulinarne :)

Napisz komentarz