Zielona zupa ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy

  • 250 g szpinaku
  • ok. 300 g kapusty włoskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g ciecierzycy (z puszki lub świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej)
  • garść natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżeczki sezamu łuskanego
  • oliwa do skropienia
  • 
kozia feta
Zielona zupa z kapusty włoskiej, szpinaku, ciecierzycy z kozim serem i sezamem
PORCJA dla 4 OSób
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał
W miarę upływu czasu zupa będzie nabierała wyrazistszego smaku, a najlepsza będzie następnego dnia.


1. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj posiekane cebulę, czosnek oraz ostrą paprykę. 2. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. 3. Dodaj posiekaną kapustę, ciecierzycę i gałkę muszkatołową. Zamieszaj i dodaj bulion. 4. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut na małym ogniu. 5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany z grubsza szpinak (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź). 6. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uprażonym na patelni sezamem oraz pokruszoną kozią fetą, skropioną oliwą.

Zielona zupa z kapusty włoskiej, szpinaku, ciecierzycy z kozim serem i sezamem

Jesienią i zimą kapusta jest świetnym źródłem witamin: A, C, E i z grupy B. Jest również bogata w fosfor, siarkę, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód. Kapusta ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, a ze względu na dużą zawartość siarki, poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Na uznanie zasługuje fakt, że to wspaniałe warzywo ma działanie przeciwbakteryjne i oczyszczające, a stosowane z nich okłady uchodzą za intensywny lek. Przyłożony wewnętrzny świeży liść kapusty, odciąga z organizmu substancje toksyczne.

Zielona zupa z kapusty włoskiej
Zielona zupa z kapusty włoskiej, szpinaku, ciecierzycy z kozim serem i sezamem
Zielona zupa z kapusty włoskiej, szpinaku, ciecierzycy z kozim serem i sezamem
Zielona zupa z kapusty włoskiej, szpinaku, ciecierzycy z kozim serem i sezamem

Tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami
Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado


Komentarze

  1. ALB

    no pyszna zupa i do tego bez mięsa – ceni się : )

Napisz komentarz