Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami

Składniki na 1 blat ciasta

  • 2 jajka
  • ok. 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 90 g oleju rzepakowego lub masła (roztopionego i ostudzonego)
  • ½ szklanki miksu mąki bezglutenowej (ok. 75 g)
  • ½ szklanki mąki gryczanej (ok. 75 g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duża marchewka (ok. 130 g)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka rumu (jeśli tort nie będzie dla dzieci)

Dodatkowo na górny blat

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Krem miodowy

  • 250 ml mleka (użyłam ryżowego)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • garść orzechów włoskich
Bezglutenowe ciasto z orzechami włoskimi
Przepis na ok. 8–10 porcji
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
orzech
Orzechy
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Do przygotowania blatów użyłam tortownicy z powłoką nieprzywieralną.


Dolny blat tortu
1. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą, proszkiem. Dodaj do marchewki i dokładnie wymieszaj. 3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj masło lub olej, cały czas miskując. 4. Na koniec dodaj starty imbir i rum. Zamieszaj i połącz z marchewką. 5. Masę przelej do tortownicy (u mnie 27 cm) piecz 25–30 minut w 180˚C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z tortownicy i ostudź na kratce.


Górny blat tortu
1. Gruszki obierz, wydrąż i pokrój w półplasterki. 2. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Masę przelej na spód (czystej ;-) tortownicy i równomiernie rozprowadź. 4. Ułóż gruszki w ozdobny okrąg i odstaw. 5. W tym czasie przygotuj kolejny blat ciasta (jak powyżej). 6. Gotową masę przelej ostrożnie na gruszki i piecz 
25–30 minut w 180˚C. 7. Po upieczeniu odczekaj 15 minut i następnie odwróć ciasto do góry spodem i wyłóż na talerz.


Krem miodowy
1.  Mąkę rozmieszaj w ¼ szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z ziarnami wanilii. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. 3. Odstaw do ostudzenia. 4. Masło utrzyj na puch, dodaj miód i dalej ucierając dodawaj po kilka łyżek budyniu.


Wierzch
1. W garnuszki na minimalnym ogniu rozpuść masło. 2. Dodaj miód i mieszaj przez minutę. 3. Dorzuć wcześniej uprażone, z grubsza posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.


Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę ciasta i przełóż kremem. 2. Na to połóż górny blat z gruszkami. 3. Wierzch ciasta wyłóż orzechami z miodem. 4. Gotowy tort przełóż do lodówki na min. 2 godziny.

Bezglutenowy tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami
Bezglutenowy tort marchewkowy z mąki gryczanej z gruszkami
Bezglutenowy tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami
Bezglutenowy tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami
Bezglutenowy tort marchewkowy z miodowym kremem i orzechami

Bezglutenowy keczup
Zielona zupa ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy


Komentarze /4

  1. piękne tortowe obrazki, jesienne

  2. To najlepszy tort jaki jadłam :) wyszedł idealnie

  3. Wygląda pięknie! Czy jest bardzo słodki?

Napisz komentarz