Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado

  • 1 duży grejpfrut
  • 1 awokado
  • 100 g koziej fety pokrojonej w kostkę (można użyć koziego serka lub zwykłej fety)
  • 2 garście roszponki
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz
Sałatka z grejpfrutem i bazylią
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
nabiał
Nabiał


1. Grejpfruta wyszoruj pod zimną wodą, wyparz i obierz, odkrajając białą skórkę. 2. Potnij na plasterki i odłóż. 3. Roszponkę opłucz i dokładnie osusz. 4. Awokado obierz ze skórki i potnij w kosteczkę. Odłóż do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny (dzięki temu awokado nie ściemnieje). 5. Na talerzu ułóż kolejno plasterek grejpfruta, kilka liści roszponki i ziół, znów plasterek grejpfruta itd. 6. Obok podaj awokado i kozią fetę. 7. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz i podawaj z sałatką. Smakuje wybornie ze świeżą kromką chleba na sodzie.

Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado z kromką chleba bezglutenowego
Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem, bazylią, miętą i awokado
Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado

Zielona zupa ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy
Bezglutenowy chleb


Napisz komentarz