Rosyjskie syrniki (serniczki)

  • 0,5 kg białego sera
  • 100 g cukru (można dodać łyżkę cukru z wanilią)
  • 1 jajko
  • ok. 100 g mąki ryżowej plus do posypania i obtaczania
  • szczypta soli
  • garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, suszonych na słońcu)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy

Dodatkowo

  • śmietana lub jogurt (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
  • miód lub syrop z agawy
Rosyjskie syrniki serniczki bezglutenowe
przepis na ok. 40 serniczków
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Mogą być świetnym śniadaniem lub kolacją. Pokochałam je od pierwszego kęsa :-)


1. Ser zmiel lub rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj do niego cukier, sól, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj. 3. Masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj wałeczki o średnicy 2–3 cm. 4. Ostrym nożem potnij na kawałki długości 1 cm i obtocz w mące. Jeśli podczas cięcia serniczki stracą swoją okrągłą formę, możesz uformować je rękoma. 5. Smaż na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. 6.  Usmażone serniki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. 7. Podawaj na gorąco, z kleksem śmietany, polane miodem lub syropem.

Rosyjskie syrniki serniczki bezglutenowe
Rosyjskie syrniki serniczki bezglutenowe
Rosyjskie syrniki serniczki bezglutenowe
Przepis pochodzi z tradycyjnej rosyjskiej książki kucharskiej. Zamieniłam jedynie mąkę pszenną na ryżową.

Bezglutenowy chleb
Słodka zupa z kasztanami i warzywami korzeniowymi


Komentarze /12

  1. chociaż nie jestem na diecie bezglutenowej, to z ciekawością mam zamiar tu wracać i od czasu do czasu spróbować wersji alternatywnych tego, co znam.
    bardzo mi się podoba idea bloga i jego graficzna oprawa :)

    • Super, zapraszam! :-)
      Mąkę bezglutenową zawsze z powodzeniem możesz zastąpić zwykłą, jeśli akurat nie będziesz miała jej pod ręką.

  2. A czy można zamiast mąki ryżowej użyć kukurydzianą albo gryczaną? Jestem obecnie w Moskwie i nie mogę dostać ryżowej, a mam wielką ochotę na rosyjskie syrniczki :)

  3. Ada

    A czy taki mix mąki bezglutenowej się nada, czy musi być konkretnie ryżowa? :)

  4. Czy one napewno sa bezglutenowe???

  5. właśnie udało mi się stworzyć te cudeńka :-) niezwykle proste w przygotowaniu i przepyszne, a co najważniejsze wolne od glutenu ! dziękuję

  6. Wyszły porostu super!

  7. czy można zastąpić cukier ksyliotolem jeżeli tak to ile ksylitiolu dać ?

    • Jasne, że można! Dałabym mniej – tak 50g.
      Jeśli będą za mało słodkie, zawsze można dosłodzić je polewając miodem lub syropem z agawy /daktylowym /klonowym. Do wyboru do koloru :-)

  8. Syrniczki są super, ale następnym razem dam mniej cukru, bo dla mnie wyszły za słodkie :)

Skomentuj Ada